Před Divadlem S&H stojí sousoší slavných loutek

Divadlo Spejbla a Hurvínka včera před bubenečským činžákem, v němž už 15 let sídlí, odhalilo nový pomník svých slavných loutek. Jejich sochy v "nadživotní" velikosti odlité z bronzu zde ode dneška sedí na lavičce ze stejného materiálu.

Hlavní foto

Slavnostního odhalení nového artefaktu se zúčastnila asi stovka lidí, akt si nejvíce užívaly děti předškolního věku.

Instalací sousoší Spejbla a Hurvínka si divadlo připomnělo řadu svých letošních jubileí. Loutku Spejbla zakladatel divadla Josef Skupa "oživil" právě před 90 lety, osmdesátiny letos slaví Mánička a pejsek Žeryk a stejného věku se dožívá soubor divadla. Letos je to navíc 65 let od chvíle, kdy divadlo z Plzně přesídlilo do metropole a 15 let od usídlení v Praze 6.

Samotné odhalení sochy se odehrálo přímo v režii Spejbla a Hurvínka - loutky své bronzové dvojníky vystavily zrakům dětí, když strhnutím sítě vypustily desítky barevných plynem naplněných balonků, které okamžitě zamířily vzhůru do oblak.

"Lavička se Spejblem a Hurvínkem bude nejen sloužit jako pomníček, děti si na ní mohou sednout a vyfotografovat se Spejblovi na klíně nebo s rukou kolem Hurvínkova krku," řekla ředitelka divadla Helena Štáchová.

Autorem sousoší slavných postaviček, na jehož odlití a instalaci získalo divadlo půl milionu korun od sponzorů, byl výtvarník Dušan Soták. "Je to člověk, který pro naše divadlo dlouho pracuje, proto má ty dvě figury velmi dobře v ruce a umí je udělat. Podařilo se mu to s jistou nadsázkou, kterou socha vyžaduje," zhodnotila Štáchová.

Divadlo Spejbla a Hurvínka včera zahájilo novou sezonu premiérou hry Martina Kláska Hurvínkovo dobrodružství o výletu do přírody, která je určena nejmenším divákům. "Dnes máme vyprodáno," pochvalovala si Štáchová.

Divadlo Spejbla a Hurvínka nyní sídlí v prostorách někdejšího kina v Dejvické ulici. Po dvouleté rekonstrukci, která přišla městskou část Praha 6 na více než 130 milionů korun, zahájilo provoz letos v dubnu.

(podle ČTK)

Video z odhalení lavičky Spejbla a Hurvínka

Fotogalerie z odhalení lavičky na Facebooku

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024