Praha 6 vyvěsila vlajku Sokola. Vyjadřuje tím poctu sokolským obětem za svobodu

Na stožáru u Vítězného náměstí v Praze 6 dnes vlaje sokolská vlajka. Městská část ji zde vyvěsila u příležitosti Památného dne sokolstva, který je připomínkou obětí členek a členů Sokola v boji za svobodu a demokracii.

Hlavní foto

Památný den sokolstva je od loňského roku zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. Náleží k 8. říjnu jako připomínka tragických událostí roku 1941. V tehdejším Protektorátu Čechy a Morava nacistická tajná policie v noci ze 7. na 8. října zatkla a mučila 1 500 sokolských činovníků, z nichž naprostá většina do konce války zahynula. Téže noci také zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich podepsal úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, jejíž organizační aparát v masovém měřítku sloužil československému odbojovému hnutí.

Sokol vznikl v prosinci roku 1861 jako tělovýchovná organizace, jež zároveň šířila vlastenecké myšlenky, podporovala rozvoj české (československé) občanské společnosti a významně se podílela jednak na vzniku samostatného Československa, jednak na protinacistickém odboji za druhé světové války. Zásadním skutkem sokolského odboje se stala spolupráce při atentátu na Reinharda Heydricha v roce 1942. Po komunistickém puči Sokol jako samostatná a dobrovolná organizace zanikl a k jeho obnově došlo až s příchodem demokracie v listopadu 1989. V současnosti má Sokol přibližně 160 tisíc členů a působí i v zahraničí.

Vztyčením sokolské zástavy městská část Praha 6 vzdává hold všem členkám a členům Sokola, kteří se v minulosti postavili diktatuře a bezpráví, a to mnohdy za cenu položení vlastního života, a oceňuje rovněž dlouholetou úlohu Sokola ve výchově ke sportu a zdravému způsobu života.

Městská část si dlouhodobě velmi váží všech sokolských aktivit na území městské části, které podporuje nejrůznějšími způsoby – finančními příspěvky na činnost, podílí se na spolupořádání akcí, organizuje výstavy. V loňském roce uspořádala v Písecké bráně výstavu Nestáli stranou, která připomínala statečnost a význam sokolů při formování státu nebo v jeho kritických momentech během další historie republiky. Paní Květoslavu Prücknerovou, členku Sokola Dejvice II, ocenila Praha 6 v roce 2016 titulem Čestný občan, v loňském roce odhalila dodatkovou ceduli u Vaníčkovy ulice, která je pojmenována na památku náčelníka ČOS Jindřicha Vaníčka.