Praha 6 vyvěsí na radnici tibetskou vlajku

Praha 6 se také letos připojuje k mezinárodní iniciativě „Vlajka pro Tibet“, která upozorňuje na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Na budově radnice městské části tak bude ve středu symbolicky vlát tibetská vlajka.

Hlavní foto

Vyvěšení tibetské zástavy připomíná nejméně 80 tisíc obětí národního povstání vůči čínské okupaci, k němuž v Tibetu došlo 10. března 1959. „Osud Tibeťanů je v mnohém podobný tomu, co jsme sami zažili – okupace cizími vojsky v letech 1939 a 1968 bezesporu patří k nejtemnějším obdobím českých dějin a svůj nesmazatelný otisk tyto události zanechaly i v historii Prahy 6,“ říká Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6, a dodává: „Vzhledem k naší stále poměrně živé historické zkušenosti nemůžeme opomíjet, jestliže jinde na světě lidé čelí útisku a bezpráví. Vyvěšením tibetské vlajky tak vyjadřujeme respekt k lidským právům a solidaritu s těmi, kteří se potýkají s perzekucemi ze strany nedemokratických režimů.“  

Mezinárodní iniciativa „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických událostí na podporu ochrany lidských práv – v Tibetu i v dalších částech světa. Tibetskou zástavu na znamení úcty k demokracii a lidským právům Praha 6 vyvěšuje pravidelně od roku 1998.