Praha 6 vyhlašuje anketu o nejoblíbenější strom v městské části

Startuje nová anketa „Strom roku Prahy 6“, v níž veřejnost vybere strom na území městské části, jehož si obzvláště cení. Oblíbené stromy nyní mohou občané nominovat přes aplikaci Lepší Šestka, a to až do 17. června.  

Hlavní foto

„Hledat mezi stromy, které v Praze 6 máme, ten nejlepší, to je jako hledat příslovečnou jehlu v kupce sena. Ale je to potřeba. Šestka je nejzelenější městská část a krásných stromů má nepočítaně. V dnešní době, kdy se z ochrany zeleně stává stále nosnější téma, je důležité napnout naši pozornost právě ke stromům, nositelům paměti a dárcům života,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Anketa „Strom roku Prahy 6“ vznikla díky spolupráci městské části s místními občanskými spolky. „Velmi děkuji spolkům z Prahy 6, že s touto iniciativou přišly. A prosím všechny – važte si stromů. Bez nich by se nám ve městě žilo opravdu špatně,“ doplňuje starosta.

Cílem ankety je upozornit na relativně méně známé stromy, které však dokreslují veřejné prostranství v městské části a zaslouží si více pozornosti a obdivu. Z toho důvodu anketa primárně nezahrnuje památné a významné stromy. Občané mohou v anketě rozhodovat o stromech na veřejných i neveřejných pozemcích v městské části Praha 6, vyjma tzv. malých městských částí v rámci širšího správního obvodu (Suchdol, Nebušice, Lysolaje a Přední Kopanina).

Nominace oblíbených stromů probíhá skrze aplikace Lepší Šestka, kterou si každý může bezplatně stáhnout do mobilního zařízení – telefonu či tabletu. Strom je v aplikaci nutné vyfotografovat a jako kategorii hlášení uvést „Strom roku“. Jednotlivé stromy bude možné přihlásit do 17. června letošního roku.

Samotné hlasování o nejoblíbenější strom v Praze 6 proběhne od 21. června do 11. července. Hlasování se uskuteční přes Geoportál Prahy 6, kde bude vytvořena nová vrstva s označením „Strom roku“. Výsledky budou vyhodnoceny a oznámeny do letošního 31. července.

Související články