Praha 6 v rekordně krátkém čase od převzetí otevírá areál zámku Veleslavín veřejnosti

Po třech týdnech od oficiálního převzetí správy zpřístupňuje městská část Prahy 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Slavnostní otevření se uskuteční 20. června v 17 hodin. Návštěvníci zde najdou místo k odpočinku, trávení volného času s dětmi a otevírá se tím i možnost pro pořádání akcí a kulturních festivalů nejen pro místní spolky.

 

Hlavní foto

Areál má Praha 6 v pronájmu do konce srpna příštího roku 2025 a samotnému otevření předcházela důkladná příprava zanedbaného areálu pro bezpečný vstup veřejnosti.
„Velké poděkování patří kolegům z Rady, ale především společnosti SNEO, která doslova za pár týdnů připravila tento zajímavý prostor k otevření. Jsem rád, že se nám podařilo konečně dosáhnout toho, aby tato zajímavá část Prahy 6 mohla sloužit veřejnosti k setkávání a odpočinku a nebyla jen další cennou chátrající památkou na území hlavního města Prahy,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Návštěvníci zde najdou jednak místo k odpočinku, rodiny s dětmi místo pro trávení volného času na dětském hřišti a prostor je rovněž skvělým místem pro akce spolků. Zpřístupněna bude část areálu v bezprostředním okolí zámku, stav budov i parku v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů neumožňuje kompletní otevření. Stávající veřejně přístupnou část bude správce, společnost SNEO a.s., dále rozšiřovat.

„Zpřístupnění areálu zámeckého parku veřejnosti je jednou z priorit této koalice a jsem rád, že se nám podařilo ještě na tuto sezónu areál částečně otevřít. Městská část tak dohodou se státem získala i možnost hledat pro Veleslavínský zámek novou budoucnost. Nicméně nemůžeme zapomínat na fakt, že Ministerstvo financí avizovalo na letošní rok prodej areálu formou aukce," říká statutární místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop.

Součástí slavnostního otevření budou i komentované prohlídky samotného zámku a to od 17:30 hodin. Zámecký park bude otevřen pro veřejnost po dobu letních měsíců denně od 8:00 do 20:00 hodin. V případě zájmu uspořádat zde akci je možné kontaktovat sekretariát místostarosty Petra Prokopa.

Veleslavín postrádá přirozené centrum pro trávení volného času. Navíc se jedná o vzácnou kulturní památku, která by měla zůstat zachována a přístupná i pro další generace. V dlouhodobějším horizontu bude Praha 6 i nadále společně s dalšími partnery hledat udržitelný model budoucího využití zámku pro kulturní, sociální volnočasové či školské účely.

 

Související články