PRAHA 6: V DEJVICKÉ VYKÁCENA ZELEŇ, NÁHRADNÍ VÝSADBA ZAJIŠTĚNA!

AKTUALIZOVÁNO 13. 3. 2015 - Po dohodě Prahy 6 a TSK budou v místě vysazeny čtyři keře a na zbytku plochy zatím bude vysazen nový trávník. Radnice zároveň uvažuje v souvislosti s revitalizací Dejvické o možnosti vytvoření odpočinkové zóny. Keře uvažované na Dejvickou budou použity v jiných parcích Prahy 6.

Praha, 25. 2. 2015 – Technická správa komunikací v minulých dnech vykácela několik metrů čtverečních jalovce čínského v ulici Dejvická u Vítězného náměstí. Stalo se tak na základě rozhodnutí Prahy 6, která kácení povolila před rokem za podmínky, že bude zajištěna výsadba 200 nových keřů. Občanská sdružení a spolky o kácení věděly, svou účast v řízení o povolení kácení však nepotvrdily.

Hlavní foto

„Občané si prý v minulosti stěžovali na nepořádek v místě a také na hygienické aspekty, kdy jalovce sloužily například bezdomovcům jako skládka nebo veřejné WC. Radnice Prahy 6 o tomto povoleném kácení ví, v platném rozhodnutí o povolení kácení dřevin je uloženo, že místo pokácených jalovců bude náhradou vysázeno 200 nových keřů,“ řekl Antonín Nechvátal (SZ), radní Prahy 6 odpovědný za oblast péče o životní prostředí, čistoty a vzhledu městské části a revitalizaci zeleně.

Na místě by měly být nově vysazeny mandloně nízké (18 ks), vajgélie (18 ks) a tavolníky nízké (164 ks), které by měly místo rozveselit a oživit. Následně o ně bude pečováno pravidelnou zálivkou, ochranou proti škůdcům a mechanickému poškození. Výsadba proběhne v termínu do 90 dnů po pokácení původních dřevin.

„S Technickou správou komunikací se dnes podařilo vyjednat, že se k nové výsadbě bude možné vyjádřit do příštího týdne,“ dodal Nechvátal.

Rozhodnutí o kácení dřevin, konkrétně jalovce čínského, na pozemcích parcel č. 2061 v Bubenči a č. 4000 v Dejvicích o velikosti 205 m2 bylo odůvodněno jejich prosycháním, nejednotným tvarem a zkulturněním prostoru.

Související články