Praha 6 si připomene odkaz Václava Havla. V Dejvicích pro něj tradičně vznikne srdce ze svíček

Šabachův park v pražských Dejvicích bude zdobit „Srdce pro Václava Havla“. Obrazec ve tvaru srdce tvořený ze svíček se zde objeví v pátek 18. prosince, tedy na výročí Havlova úmrtí. Svíčky sem s tichou vzpomínkou na čestného občana Prahy 6, dramatika, bývalého disidenta a prvního polistopadového prezidenta budou moci pokládat sami občané.

Hlavní foto

Vzpomínkové místo připraví městská část Praha 6, obrazec bude moci vlastními svíčkami dotvořit veřejnost. Srdce doplní cedulka s jedním z Havlových citátů. „Se symbolem srdce je Václav Havel neodmyslitelně spjatý. Tím, že tento obrazec společně vytvářejí občané, jde současně o jistou formu občanského aktu, jak si to Václav Havel přál a jak to v průběhu svého disidentského a následně i politického života vytrvale prosazoval,“ přibližuje významové souvislosti vzpomínkového místa Ondřej Kolář, starosta Prahy 6. „Naše městská část se k odkazu Václava Havla hrdě hlásí. Domnívám se, že Havlovy postoje a ideály pro naši společnost stále představují poměrně bohatý zdroj podnětů k sebereflexi a zamyšlení. A působí o to naléhavěji, když se potýkáme s neočekávanou koronavirovou pandemií, ale také s vyprázdněností politiky a čím dál zřetelnější snahou orientovat naši zemi na Východ,“ doplňuje starosta.

„Šabachův park jsme ke vzpomínce na posledního československého a prvního českého prezidenta nevybrali náhodou. Právě tady před devíti lety, když Havel zemřel, obyvatelé Prahy 6 spontánně zapalovali svíčky na jeho počest. Od té doby si pak každý rok tímto způsobem Havla připomínáme, a to nejen jako dramatika a prezidenta, ale i jako souseda. Zamlada totiž bydlel v ulici U Dejvického rybníčku. A jako poslední adresu svého dramatického a paradoxy nabitého života si zvolil Dělostřeleckou ulici ve Střešovicích, kde zůstal i po ukončení svých čtyř prezidentských mandátů,“ vysvětluje místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina.

Václav Havel je rovněž čestným občanem Prahy 6. Ocenění převzal krátce před svou smrtí, v září 2011, v klášteře na Břevnově. Praha 6 také v roce 2016 – na závěr multižánrového festivalu „Pocta Václavu Havlovi“ – instalovala před budovou Národní technické knihovny „Lavičku Ferdinanda Vaňka“. Populární umělecké dílo nese jméno po Havlově alter egu z jeho divadelních her.

Srdce pro Václava Havla bude v Šabachově parku do 20. prosince.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024