Praha 6 řeší složitou dopravní situaci

V souvislosti s dočasnou uzavírkou Korunovační ulice se vedení radnice Prahy 6 snaží nastalou situaci aktivně řešit a nalézt alternativy, které by přispěly ke zlepšení plynulosti lokální automobilové dopravy i k citelně vyššímu komfortu účastníků místního provozu.

Hlavní foto

Za tím účelem již byla v součinnosti s hlavním městem adekvátně upravena světelná signalizace na Prašném mostě i v ulici Svatovítská. Nejpozději do poloviny měsíce srpna pak dojde i k úpravě světelných signalizací na vytížené křižovatce ulic Evropská, Gymnasijní a Thákurova, jakož i ulic Milady Horákové, Pevnostní a U Brusnice. Vznikne tak fakticky průjezd komunikacemi Evropská, Gymnasijní, Pevnostní a Milady Horákové, což efektivně zajistí snížení nadměrné zátěže Vítězného náměstí a na něj navazující Svatovítské ulice.

Představitelé Prahy 6 dále požádali o dočasné zrušení pruhu pro autobusy v ulici Milady Horákové. To by po dobu rekonstrukce Korunovační ulice mělo významně pomoci plynulosti provozu v úseku mezi Prašným mostem a Hradčanskou, kde se dá v souvislosti s výše uvedenou úpravou signalizace očekávat zahuštění dopravy.

Příspěvková organizace hl. m. Prahy Technická správa komunikací nadto na žádost Prahy 6 zpracuje komplexní projekt provizorního výjezdu z ulice U Vorlíků. Dopravní podnik hl. m. Prahy potom poskytne stanovisko k možnosti provizorního jednosměrného pojezdu autobusu po tramvajové trati Svatovítská ve směru k Vítěznému náměstí s využitím tamní společné zastávky.

V neposlední řadě byla ze strany zástupců Prahy 6 navržena možnost řešit problematiku neúměrného počtu autobusů v prostoru Vítězného náměstí radikální změnou trasy linky 107. Alternativní trasa by eventuálně mohla vést od stanice metra Bořislavka, přes ulici Horoměřickou a dále přes Středočeský kraj směrem na Suchdol. Organizace ROPID tak nyní dostala za úkol tuto variantu po všech stránkách co nejdůsledněji prověřit. V úvahu připadá rovněž možnost výraznějšího odklonu linky 143 přes trasu U Brusnice, Jelení, Keplerova, Dlabačov.

Rád bych poděkoval všem občanům za jejich trpělivost během mimořádně komplikované dopravní situace těchto dnů. Praha 6 momentálně skutečně trpí vinou důsledků zásadních a neodkladných dopravních změn celoměstského významu. Ty se zejména v přepravních špičkách velmi neblaze dotýkají průjezdnosti Vítězného náměstí a jeho bezprostředního okolí. Ve spolupráci se všemi příslušnými městskými institucemi proto intenzivně pracujeme na sérii opatření, která ve svém úhrnu zdejší dopravě co nejdříve uleví,“ ubezpečil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.