Praha 6 propojuje generace. Nabízí studentské bydlení v DPS Šlejnická

Výhodné studentské bydlení v domě s pečovatelskou službou (DPS) po roce znovu nabízí Praha 6. Ubytovaný student se zároveň bude starat o volnočasový program pro místní seniory. Jde o pokračování úspěšného projektu na podporu mezigeneračního soužití.

Hlavní foto

Nabídka se týká DPS Šlejnická, k dispozici je zde jednopokojový byt pro studenta či studentku o výměře 33 m2 Nový nájemník by zde měl ve spolupráci s dalším studentem, který v DPS Šlejnická bydlí téměř rok, pomáhat jako dobrovolník. „Rozšiřujeme tím dosavadní mezigenerační soužití, které funguje v DPS Šlejnická i v DPS Liboc a velmi se nám osvědčilo. Vedle výhodného bydlení je to pro studenty příležitost, jak od starších lidí načerpat určité zkušenosti a životní nadhled. Různé volnočasové aktivity, které studenti organizují, zase pomáhají seniory aktivizovat,“ vysvětluje radní Prahy 6 Marián Hošek, do jehož gesce patří sociální politika a zdravotnictví.   

„Senioři například chtějí pomoci s nastavením a zprovozněním chytrého telefonu, s připojením na internet. Jedna z žen si přála zřídit instagramový účet, protože ho má vnučka, a chtěla se s ní jeho prostřednictvím potkávat,“ vypráví dobrovolník Zdeněk z DPS Šlejnická své zkušenosti z projektu. Dva studentské páry, Johana s Filipem a Michaela s Tomášem, pak bydlí v Liboci. Mezigenerační soužití si všichni dobrovolníci pochvalují (více o projektu a zkušenosti studentů zde).

Zájemce o účast v projektu musí studovat prezenční formou na vyšší odborné nebo vysoké škole, výhodou je přitom zaměření na sociální či zdravotní oblast. Vedle čistého trestního rejstříku a motivačního dopisu pak musí uchazeč předložit i návrh programu, jak plánuje využít své schopnosti a dovednosti při dobrovolnické činnosti. Uzavření nájemní a dobrovolnické smlouvy s vítězem výběrového řízení se předpokládá na jeden rok s možností opakovaného prodloužení.

Podrobnosti k výběrovému řízení v příloze, přihlášku je možné podat do 15. srpna.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024