Praha 6 promlouvá do dostavby 4. kvadrantu Vítězného náměstí

Ve 20. letech minulého století nakreslil architekt Antonín Engel urbanistickou koncepci Dejvic a Vítězného náměstí. Ta se postupně naplňovala, jen takzvaný čtvrtý kvadrant, vymezený ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů a původně určený vysokým školám, zůstával stále volný. To se nyní změní.

Hlavní foto

„Pro Prahu 6 jde o tak zásadní a významný projekt, že jako zástupci zdejších obyvatel chceme do budoucí podoby tohoto místa mluvit,“ konstatuje místostarosta pro územní rozvoj Jakub Stárek a doplňuje, že po dokončení tohoto kvadrantu a realizaci plánu architekta Hniličky na celkovou proměnu náměstí, se stane Kulaťák nejen funkčním centrem Dejvic, ale celé Prahy 6. Z dopravní křižovatky vznikne místo, kde si bude moci sednout na lavičku pod stromy nebo v zimě zabruslit na kluzišti. „Přáli bychom si, aby v rámci občanské vybavenosti díky dostavbě vznikl kulturní hub nebo kulturně-společenské centrum, například science park, výstavní prostory, klubové prostory s možností projekce a například sál pro pět set lidí,“ vyjmenovává Stárek.

Volný pozemek, na nějž navazuje vysokoškolský kampus, provázely několikaleté majetkové spory mezi ČVUT a VŠCHT, majitelem se nakonec stala VŠCHT. Několik plánů, co a jak tady postavit, brzdil nedostatek peněz i měnící se ekonomické podmínky v devadesátých letech. I kvůli tomu zůstával jeden z nejcennějších pozemků nejen v Praze 6, ale i v celém hlavním městě, stále volný. Až loni na podzim VŠCHT prodala 88 % plochy za více než miliardu korun konsorciu Fourth Quadrant, které sdružuje společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Noví vlastníci plánují mezinárodní architektonickou soutěž, z níž by měla vzejít podoba nejen tohoto místa, ale vlastně i celého Vítězného náměstí. 12 % pozemku si Vysoká škola chemicko-technologická ponechala a plánuje zde postavit nový rektorát a také sem přesune část učeben z nevyhovujících prostor. 

Podmínky pro mezinárodní soutěž

O podobě 4. kvadrantu rozhodne mezinárodní architektonická soutěž. Vlastníci ještě před jejím vyhlášením sesbírali a zkoordinovali do jednoho dokumentu představy jak své, tak Prahy 6, hlavního města a dalších dotčených veřejných institucí. Ačkoli zájmy veřejné nemusejí být vždy v souladu s těmi vlastnickými. Konečnou podobu požadavků Prahy 6 přijali zastupitelé na posledním jednání 30. června. Na základě požadavků nejen městské části vznikne zadání pro architektonickou soutěž, které se zúčastní deset týmů vybraných na základě portfolií a předchozích prací. Vítězný návrh, a tedy budoucí podobu Vítězného náměstí chce konsorcium představit příští rok v květnu.

Mezi požadavky Prahy 6 patří:

  • Zhruba jednu čtvrtinu plochy vyčlenit pro občanskou vybavenost, tedy obchodům, službám, kultuře.
  • Vytvoření pasáže s obchody a službami, kavárnami a restauracemi, která by měla být přístupná přímo z ulice a ideálně být také propojená s vestibulem metra.  Ve vnitrobloku by mohla vzniknout tržnice pro oblíbené farmářské trhy. 
  • Zachovat osu Dejvická – Technická ulice, přičemž vstup do Technické ulice by měl zůstat – jak původně navrhoval Antonín Engel – volný.
  • Respektovat takzvanou uliční čáru do Vítězného náměstí a ulic Evropské a Jugoslávských partyzánů.
  • Nová budova VŠCHT by měla být s těmi stávajícími propojena lávkou.
  • Výška nových objektů nemá převyšovat výšku stávající zástavby v okolí.
  • Kancelářím vyhradit méně než polovinu z celkové zastavěné plochy.
  • Radnice si taky vyhrazuje právo, upravit množství bytové plochy podle kapacity okolních mateřských a základních škol.
  • Mezi požadavky se objevuje také důraz na oživení veřejného prostoru uměním ve veřejném prostoru.