Praha 6 požehnala platanové aleji

Převor Břevnovského kláštera Prokop Petr Siostrzonek požehnal v sobotu aleji, kterou tvoří devadesát platanů. Akci zorganizovala městská část při příležitosti devadesátého výročí připojení jejího území k hlavnímu městu.

Hlavní foto

Akci zahájil svým proslovem starosta Tomáš Chalupa, který připomněl vznik a vývoj šesté pražské městské části. Jako host vystoupila zpěvačka Eva Pilarová, která hovořila o svém vztahu k Praze 6, kde už přes čtyřicet let bydlí.

Poté požehnal aleji převor a následovalo představení devadesáti lidí, podle kterých se vysázené stromy pojmenovaly. Na závěr sfoukl nejstarší občan Prahy 6 Jiří Linhart (102 let) devadesát svíček na dortu ve tvaru platanu.

Devadesát platanů javorolistých městská část vysadila ve středovém pásu Evropské ulice podél Divoké Šárky směrem k ruzyňskému letišti. "Projekt jsme nazvali Alej 90. Tvoří ho ale seznam devadesáti dvou lidí, protože dva stromy se jmenují po dvou dvojicích - manželské a bratrské," vysvětlil Chalupa. Dodal, že vybraní významní lidé jsou všichni spojeni se šestou městskou částí. Osobnosti, které se akce již nemohli zúčastnit, zastoupili příbuzní či přátelé.

Mezi osobnostmi jsou dva prezidenti, šest architektů, sedmnáct umělců, šest spisovatelů, osm přírodovědců, čtyři vědci humanitních oborů, šestnáct (sedmnáct) vojenských činitelů a odbojářů, osm duchovních, osm politiků, sedm sportovců a deset (jedenáct) významných občanů (skautů, sokolů, učitelů apod.). Svůj strom tak budou mít mimo jiné herec Vlasta Burian, předseda protektorátní vlády Alois Eliáš, prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, biochemik Antonín Holý, účastník protifašistického odboje Josef Mašín, zpěvák Waldemar Matuška, filozof Jan Patočka nebo básník Jaroslav Seifert.

Fotogalerie z požehnání platanů

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024