Praha 6 podpořila handicapované sportovce

Výtěžek z dobročinné aukce uměleckých děl ve prospěch Konta Bariéry, kterou uspořádala městská část, pomůže handicapovaným sportovcům. Darovací šek v hodnotě 266 000 korun dnes v Písecké bráně předala starostka Marie Kousalíková Jiřímu Pleškovi. Ten si díky vybraným penězům bude moci pořídit handbike.

 

Hlavní foto

Charitativní aukce, během které se dražilo devět uměleckých děl autorů žijích či tvořících v Praze 6, byla součástí 18. ročníku Společenského večera Prahy 6. Mezi zmíněnými uměleckými díly byly například práce od J. Andrleho, I. Huttnerové, J. Šetlíka a dalších. Aukci byl kromě starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové, ředitelky Konta BARIÉRY Boženy Jirků a řady významných hostů, přítomen i čtyřiadvacetiletý Jiří Pleško. Část výtěžku aukce mu pomůže při pořízení handbiku – speciálního jízdního kola určeného handicapovaným cyklistům. Zbylý výtěžek je určen pro reprezentaci českých kvadruragbistů.

„Peníze potřebuje k životu každý. Někomu velmi prospějí, někomu ale i život umí zničit. Jsem přesvědčena, že Jirka Pleško patří k té první skupině. Samozřejmě, že mu peníze nevrátí zdraví, ale umožní mu aktivně žít a provozovat sport, který měl a má v jeho životě důležité postavení. Umožní mu se co nejvíce vrátit k životu tzv. bez bariér,“ doufá starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Jiří Pleško se zranil při surfování v Austrálii, kam v minulosti odcestoval na studijní pobyt. Nyní studuje ekonomii a management a pracuje na částečný úvazek na soukromé klinice v Praze 6. Jiří je i přes zranění stále velký sportovec. Před úrazem závodně vesloval, v současné době reprezentuje Českou republiku v kvadruragby, jezdí na handbiku a zkouší i atletické disciplíny, jako hod oštěpem, diskem či vrh koulí.

Související informace
Společenský večer Prahy 6 dobro činil 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024