PRAHA 6 NESOUHLASÍ SE ZÁMĚREM PŘESTAVBY STADIONU NA LETNÉ

UVNITŘ ČLÁNKU DOKUMENT: Rada městské části Praha 6 nesouhlasí s plánovanou přestavbou stadionu Sparty na Letné. "Stavba by měla negativní vliv na život lidí a na vzhled památkové zóny", řekl po jednání rady 31. prosince 2014 radní Antonín Nechvátal (SZ). Radní žádají posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Celé vyjádření Prahy 6 naleznete v příloze tohoto článku.

Hlavní foto

Z důvodové zprávy:

Předložené Oznámení  o hodnocení vlivů na životní prostředí zákona č. 100/2001 Sb., posuzuje novostavbu objektů, navržených v prostoru mezi stadionem AC Sparty, MK I. třídy M. Horákové, MK III. třídy U Vorlíků a žel. tratí Praha – Kladno. Záměr ruší současné tréninkové hřiště AC Sparty. Zároveň dochází k rekonstrukci části stadionu AC  Sparta.

Záměr zahrnuje výstavbu dvou objektů. Polyfunkčního objektu (obchodní plochy, volnočasové centrum, multikino, služební byty) a Administrativního objektu (pro potřeby AC Sparty).

Jedná se o objekty s vysokou dopravní zátěží pro okolí a plánuje se vznik celkem 988 parkovacích míst.

Zejména obchodní vybavenost vyvolá zvýšenou intenzitu automobilové dopravy v prostoru budoucí křižovatky třídy Milady Horákové s Městským okruhem (MÚK Špejchar). Záměr předpokládá přímé (podzemní) napojení areálu na podzemní garáže, budované současně s výstavbou Městského okruhu. 

Z hlediska územního rozvoje navrhovaný projekt není dořešen koncepčně s předpokládaným rozvojem okolních čtvrtí včetně infrastruktury a proto MČ Praha 6 deklaruje svůj nesouhlas s projektem v této podobě.  

MČ Praha 6 uzavřela s Národním fotbalovým svazem „Memorandum“ (usnesení č. 1090/12 z 4.1.2012)  o výstavbě národního fotbalového stadionu na Strahově, v jehož příloze je dokládáno využití pro fotbalový klub Sparta. Zároveň hlavní město Praha pronajalo plochu sletového stadionu pro tréninkové plochy tohoto oddílu.

Předkládaný projekt ruší tréninkovou plochu Sparty na Letné a stabilizuje fotbalový stadion v těchto prostorách s předpokládanou následnou rekonstrukcí. Z těchto podkladů je patrna nečitelnost záměrů fotbalového klubu a tím i investora předloženého projektu. 

Odbor územního rozvoje a Odbor dopravy a životního prostředí po prostudování záměru sdělují, že nesouhlasí  s realizací záměru  v předložené podobě a  požadují, aby záměr byl posuzován podle zákona č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů a byla vypracována dokumentace dle § 8 citovaného zákona. 

Zdroj fotografie: Mf Dnes