Praha 6 má nové webové stránky

Praha 6 spustila nové internetové stránky. Hlavní změnou, kterou nový web přináší, je posílení role zpravodajství a aktuálních či mimořádných informací z Prahy 6 přímo na domovské stránce. Na homepage proto přibyla mimo jiné sekce platných dopravních omezení.

Hlavní foto

„Praha 6 je živá městská část, kde se odehrává řada rozvojových projektů a různých veřejných akcí. S velkým množstvím informací a sekcí, které web Prahy 6 vyžaduje, tak přestala původní verze našich webových stránek stačit. Rovněž redakční systém postupně zastarával. Proto jsme se před dvěma lety pustili formou výběrového řízení do tvorby nových webových stránek tak, aby byly uživatelsky i vizuálně příjemnější,“ říká Jakub Stárek, místostarosta Prahy 6, do jehož gesce patří informační technologie.

Struktura nových webových stránek byla vytvořena na základě datových podkladů. „Nechali jsme si zpracovat uživatelskou analýzu webu, na základě čehož jsme zjistili, jak se návštěvníci na stránkách pohybují a co zde nejčastěji hledají. Vytvořenou architekturou webu tak jdeme našim občanům a všem jeho návštěvníkům co nejvíce naproti tak, aby se rychle dostali k informacím, které potřebují. Věřím, že komunikace mezi radnicí a občany bude díky tomu jednodušší,“ doplňuje Marek Baxa, člen Komise pro elektronizaci a digitalizaci a pracovní skupiny, které veřejnou zakázku realizovaly.

Domovská stránka webu odkazuje vedle zpravodajství přímo do sekce „Potřebuji vyřešit“, která navádí uživatele do jednotlivých oblastí působnosti úřadu. Součástí hlavní stránky zůstal i „Kalendář nejbližších akcí“.

„Nový web je také ve verzi přístupné z mobilních zařízení a prominentní roli na něm bude mít vyhledávání a vítanou novinkou je i úzké propojení s geoportálem Prahy 6“, řekl Vladimír Šuvarina, člen komise, která realizovala výběrové řízení nové stránky.

Záměr vytvořit modernější a přehlednější webové stránky byl na radnici Prahy 6 diskutován několik let. Vznikla malá pracovní skupina v rámci zmíněné Komise pro digitalizaci a elektronizaci, která sestavovala podmínky pro výběrové řízení. V prosinci 2019 začala s předběžnými tržními konzultacemi. V dubnu 2020 radní městské části schválili coby zpracovatele designu a wireframe společnost Sherpas, která se do výběrového řízení přihlásila s nabídkou 1,1 milionu korun. Vlastní stránky tvoří na základě výběrového řízení společnost FoxCom s rámcovou smlouvou na vývoj, rozvoj a dlouhodobou údržbu webu za 2,8 mil. korun.