Praha 6 má nové partnerské město: Bayreuth

Memorandum mezi Prahou 6 a německým městem Bayreuth podepsal dnes v Pelléově vile starosta Tomáš Chalupa a primátor Bayreuth Dr. Michael Hohl.
Hlavní foto

U podpisu byl přítomen i velvyslance Spolkové republiky Německo Helmut Elfenkämper. „Už od roku 1992 je strategie přátelství mezi oběma zeměmi postavena právě na spolupráci a dobrých vztazích měst obou zemí,“ řekl velvyslanec Elfenkämper.

Primátor Hohl jeho slova doplnil: „Naše smlouva je orientována na budoucnost a má posílit přátelskou a mírovou vzájemnost.“ Předtím zmínil komplikovanou minulost mezi oběma zeměmi.

Starosta Tomáš Chalupa vzpomenul různé historické paralely mezi Bayreuthem a Prahou. Roku 1430 byl Bayreuth dobit českými husitskými vojsky. Roku 1620 přispělo bayreuthské vojsko v bitvě na Bílé hoře k porážce českých stavů. Společné memorandum podle něj patří k usmíření mezi oběma zeměmi.

Partnerství mezi oběma městy by mělo být přínosné mimo jiné pro výměnné jazykové kurzy školáků ze základních škol, což potvrdili oba starostové. „Setkávání mladých na obou stranách by měla být ústředním bodem navazování kontaktů,“ řekl Chalupa. Na výměnné jazykové kurzy by radnice ráda v letošním školním roce poslala do různých partnerských měst na 500 školáků. Všem školákům s bydlištěm v Praze 6 je pak připravena zaplatit náklady na dopravu.

Praha 6 představí v Bayreuth kulinářské speciality
Konkrétní kroky spolupráce začne realizovat primátor Hohl hned příští týden. Pozval si totiž na radnici ředitele škol a chce jim vysvětlit a nabídnout jazykové výměnné pobyty žáků. Zároveň plánuje, že sestaví zvláštní komisi, která navrhne společné aktivity a vyzve občany města k návštěvě Prahy 6. „Praha 6 je krásné místo, kde na vás dýchne historie, kvalitní architektura i kultura. Bude se sem muset ještě mnohokrát vrátit, než poznám a pochopím všechna důležitá místa,“ řekl primátor Hohl novinářům na tiskovém brífinku krátce po podpisu memoranda.

Starosta Chalupa prozradil, že s Prahou 6 plánuje účast speciálního stánku při vánočních trzích v Bayreuth na konci příštího roku. „Dohodli jsme se s tradičním uzenářem z Prahy 6, jehož rodinný podnik slaví už stoletou tradici výroby uzenin, že připraví pro prezentaci Prahy 6 na vánočních trzích speciální uzenářskou kolekci,“ řekl Chalupa. Dodal, že na oplátku nabídl městu Bayreuth prezentaci na oblíbené povelikonoční slavnosti „Slamník“ v Bubenči.

Jediná cedule ukazovala na Bayreuth
Bavorské město Bayreuth má zhruba osmdesát tisíc obyvatel a nachází se v německém správním obvodu Oberfranken, několik desítek kilometrů od západní části našich hranic. Údajně v dobách socialistické minulosti České republiky existovala v zemi jen jediná orientační cedule, která ukazovala na město Spolkové republiky Německa. A to byla právě cedule s nápisem Bayreuth. „A tato cedule dodnes stojí na křižovatce Vypich, tedy právě v Praze 6. Jakoby to byla předzvěst, že Praha 6 a Bayreuth spolu budou jednou partneři,“ svěřil novinářům starosta Chalupa.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024