Praha 6 jednotně stojí za Ukrajinou

Zastupitelstvo městské části Praha 6 jednohlasně odsoudilo vojenskou invazi Ruska na výsostné území státu Ukrajina a rovněž vyjádřilo vůli městské části pomáhat válečným uprchlíkům. Na podporu Ukrajiny a ukrajinských občanů se jednotně vyslovili zástupci koaličních i opozičních stran.

Hlavní foto

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 (TOP 09): Městská část má k dispozici několik ubytovacích zařízení pro humanitární ubytování. Ve spolupráci s nadací Šestý smysl jsme již přijali jednu ukrajinskou rodinu se třemi členy a v případě potřeby ubytujeme další rodiny. Aktivně také zjišťujeme možnosti materiální pomoci, naše školy a školky se například ve spolupráci s Českým červeným křížem zapojí do sběru zdravotnického materiálu. Se seznamem konkrétních požadavků nás pak přímo kontaktovali představitelé ukrajinského města Chmelnický. Oslovíme i veřejnost a společně učiníme, co je v našich silách, abychom této prosbě vyhověli.

Jakub Stárek, statutární místostarosta Prahy 6 a předseda oblastního sdružení ODS Praha 6: Dlouho jsem kolem sebe neviděl tolik sounáležitosti. Tuto energii musíme nasměrovat na obranu principů demokracie. Schválená opatření vytvářejí prostor, aby radnice dokázala reagovat na všechny typy pomoci. Jsem pyšný na vládu a premiéra za vůdčí roli a příkladné poskytování pomoci.

Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 (STAN): Je třeba na všech úrovních pojmenovat, kdo je agresor a kdo je oběť. Agresor je Putin a obětí je Ukrajina. Do nové symbolické roviny se dostává i přemístění sochy maršála Koněva. Znovu si potvrzujeme, že tento krok byl správný. Nezkoušejme nyní zachraňovat celý svět, ale nechme to na instituce, které na to mají nástroje. Pojďme dělat, co umíme velmi dobře, tedy pomoci v oblasti ubytování, školství a sociální a zdravotní péče.

Marián Hošek, radní Prahy 6 pro sociální a zdravotní politiku (KDU-ČSL): Jsem rád za nečekanou vlnu solidarity. Stejně tak mne těší, že se shodneme na tom, že Ukrajině je třeba pomoci. Sám jsem jako mladý okupaci zažil, proto si uvědomuji nejen, co to znamená, ale i ty dlouhé roky v podmaněné zemi. Jsem rád za razantní opatření, která vedou k pomoci ukrajinské komunitě, a přeji si, abychom v nich vydrželi.

Jiří Růžička, 1. místopředseda Senátu PS PČR (za TOP 09 a STAN) a zastupitel Prahy 6 (BEZPP, pol. klub: TOP 09, KDU-ČSL): Rusko je agresorem, který zaútočil na demokratický a svobodný stát. Jsem přesvědčen, že Putin a jeho administrativa míří dál než jenom na Ukrajinu, proto se situace týká celé EU. Nepochybuji o tom, že Putin patří před mezinárodní soud. Včera na Václavském náměstí jsem v myšlenkách zamířil k Srpnu 1968. Nadšení, které tehdy panovalo, tedy že to nezůstane bez odezvy, trvalo krátce. Věřím pevně, že celosvětové společenství postaví Ruskou federaci do izolace politicky, hospodářsky, ve sportu i kultuře a situace to bude pro ně nepřijatelná. Připomínám, že lhostejnost, nezájem a strach stály na počátku katastrof, které naši zemi postihly v letech 1938, 1948 a 1968. Nedopusťme, aby se něco takového opakovalo.

Ondřej Chrást, zastupitel Prahy 6 a předseda politického klubu Piráti Praha 6: Děkuji šestkovým zastupitelům napříč politickým spektrem za jejich rychlou a jasnou reakci a pomoc, kterou z rozpočtu vyčleňujeme prostředky na podporu Ukrajiny. Za Piráty Prahy 6 jsme vždy připraveni dále pomoci a podporujeme kroky současného vedení městské části. Je třeba říci naprosto jasně, že Putin a jeho klika jsou hanební a odporní zločinci. Vůči Ukrajině a jejímu národu, ale také vůči vlastní zemi a jejímu národu, jakož i vůči celému světu. Putin je zločinec, kterému nelze věřit jediné slovo, vraždí lidi a vzal si jako rukojmí svých zločinů i celé Rusko a jeho občany. Nenávist kremelské zločinecké bandy vůči nám a celému světu nesmí ale plodit naši nenávist vůči ruskému národu. Neuplatňujme princip kolektivní viny. Velká část Rusů vražedný režim nepodporuje, jak vidíme v protestech napříč celým Ruskem. Tito lidé, kteří pod hrozbou zatčení, násilí i smrti protestují proti válce, také potřebují naši podporu.

Martin Polách, zastupitel Prahy 6 a předseda politického klubu ANO Praha 6: Deklarujeme podporu konání Rady městské části Praha 6. A děkujeme za rychlou odezvu. Jsme městskou částí, kde sídlí obě ambasády, a žije zde řada jejich obyvatel. I oni by měli vidět tu reakci a měli by to pocítit. Symbolika je neméně důležitá jako praktické kroky.

Petr Palacký, zastupitel Prahy 6 (Zelení): Kdo jiný by měl pomáhat, když ne my? Jsme městskou částí, která má vzdělané obyvatele, naši obyvatelé mají nadprůměrné příjmy, jsme otevřeni ke světu tím, že v Praze 6 leží letiště a spousta ambasád. Od svého vzniku jsme spojeni s přítomností emigrantů, kteří zde vystavěli několik domů. Na účtech a v rezervách máme dvě miliardy korun. Nemůžeme si dovolit mlčet k tomu, co se děje nedaleko od nás. Máme 66 bytů, 52 obytných místností, vlastníme rekreační objekt u Slapské přehrady, tyto prostory mohou být nabízeny. Máme zde spoustu lidí, kteří jsou ochotni pomoci, a bude dobře, pokud tato pomoc bude koordinována ze strany městské části.