PRAHA 6 DOSTALA POŽEHNÁNÍ OD KARDINÁLA DOMINIKA DUKY

Praha, 16. ledna 2015 – UVNITŘ ZPRÁVY FOTOGRAFIE. Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český v pátek krátce po jedného hodině odpoledne v budově radnice Úřadu městské části Praha 6 pronesl modlitbu za šestou městskou část a její obyvatele. Na setkání přišli také čtyři bývalí starostové městské části Praha 6 a mohla tak vzniknout unikátní fotografie zachycující kardinála s pěti starosty Prahy 6, kteří se v takovéto sestavě na jednom místě sešli vůbec poprvé.

Hlavní foto

Kardinál ve svém projevu na své vůbec první návštěvě radnice Prahy 6 zmínil současný svět, současné napětí a nahlížení některých lidí na svět. Ještě nikdy v minulosti nebyla za radnici Prahy 6 a obec pronesena modlitba nejvyšším představitelem katolické církve v České republice a právě v pátek 16. ledna 2015 se tak stalo.

„Ať vám všemohoucí Bůh dá, aby to jednání mezi vámi a těmi, kteří sem přicházejí, skončilo tak, že když nemůžete říct ano, když nemůžete vyhovět, aby ten člověk odcházel s vědomím, že jste mu mohli naslouchat, že jste se mu snažili porozumět a pomoci a že má naději, že je možné některé věci změnit, i když to možná teď nejde. Může to jít o něco pozdějiKéž všemohoucí Bůh dá, abyste si byli vědomi, že přicházíte do této budovy s tím vědomím, že jste zde pro druhé, protože tak je člověk uzpůsoben. Kéž byste měli to dobré vědomí, že sloužíte dobré věci a všechno to, co proti obecnému dobru jest, je nezákonné a neplatné,” požehnal radnici kardinál Dominik Duka.

PŘIPRAVUJEME PŘEPIS CELÉHO PROJEVU KARDINÁLA.

Současný starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) řekl: „Velmi si vážím návštěvy pana kardinála i bývalých starostů Prahy 6. Slova, která pan kardinál pronesl jsou pro nás zavazující. Souhlasím s ním, že na radnici jsme hlavně kvůli lidem a jasně nám naznačil, kudy se máme ubírat v naší práci. Těší mě také, že se společně s mými předchůdci v čele radnice Prahy 6 dokážeme sejít a přestože jsou to političtí soupeři, můžeme společně diskutovat. Nebráním se komunikaci s nimi, spíše naopak. Pokud budou přesvědčeni, že něco děláme špatně, budu rád, když mi dají vědět."

Starosta Prahy 6 z let 1994 až 1998 Petr Boček řekl: „Slov pana kardinála si samozřejmě velmi vážím a celou dobu o nich přemýšlím. Ne se vším vždy člověk může souhlasit, tady v tomto případě jsem ale velmi rád, že pan kardinál zmínil jakýsi přesun ve společnosti a já sám ho velmi ostře vnímám. A to nejen jako člověk, ale i jako bývalý politik. Potěšilo mě, že jsem se setkání s panem Dominikem Dukou mohl zúčastnit, těší mě, když jsem přítomen setkání, kde se pronášejí podobná slova. Otázka je, do jaké míry jsme schopni tato slova naplnit. A na to se těším."

Pavel Bém, který byl v starostou Prahy 6 v letech 1998 až 2002 řekl: „Považuji to za skvělý nápad vedení radnice. Jsem nesmírně potěšen, že pan kardinál přišel a pronesl to, co pronesl. Žijeme ve světě, kde jsou lidé rozdělováni, konfrontováni s něčím špatným, s kritikou. Tomu když je člověk dlouhodobě vystaven, nemůže než dostat špatnou náladu. A pan kardinál přišel s opačným přístupem. Říká, pojďme se pokusit dívat na svět z té pozitivní stránky a pojďme se pokusit na něj dívat z hlediska nikoliv střetů a sporů, zda tenhle starosta je lepší, než ten před tím, zda tento primátor je úspěšnější, než ten, který přijde po něm. Říká, pojďme se na to dívat z hlediska kontinuity, týmové spolupráce. A myslím si, že každému ta slova rezonují v uších. Kdyby si z toho všichni vzali ponaučení, možná by se špatná nálada z české kotliny vytratila a najednou bychom začali být hrdí na to, kdo jsme." 

Zatím nejdéle úřadující starosta Prahy 6 z let 2002 až 2011 Tomáš Chalupa uvedl: „Především velmi děkuji, že jsem na toto setkání byl pozván. Praha 6 pro mě byla, je a zůstane srdeční záležitostí a doufám, že zde zbytek života žít budu, stejně jako celá moje rodina už po generace. Musím říct, že pro mě setkání s panem kardinálem na šestce není první, Praha 6 už byla jednou takto poctěna, a to když se pan kardinál stal českým arcibiskupem, tak jeho první zastávkou byl břevnovský klášter. Vnímám to tedy jako pokračování skvělých vztahů s pražským arcibiskupstvím. A rád bych využil příležitost a popřál panu starostovi dvě základní věci – silnou vizi, které fakt věří, která není ovlivněna kompromisy, jako spíš vlastním přesvědčením a také odvahu. Vizi prosazovat klidně naproti všem."

Starostka Prahy 6 z let 2011 až 2014 Marie Kousalíková dodala: „Je velmi potěšující, že pan kardinál Dominik Duka přijel na radnici Prahy 6. Já jsem spolupracovala už s panem kardinálem Vlkem, zvala jsem ho do škol, často jsme zde na radnici měli převora břevnovského kláštera, protože břevnovský klášter je srdce Prahy 6. Kardinála Duku mě ale nikdy nenapadlo pozvat, přestože se s ním dobře znám. Proto jsem ráda, že přišel. Je to pro nás pocta.”

Historicky první porevoluční starosta Prahy 6 Jiří Hermann vedl Prahu 6 v letech 1990 až 1994 zemřel ve věku 61 let v roce 2012.

Na fotografii zleva: Pavel Bém, Marie Kousalíková, kardinál Dominik Duka, Ondřej Kolář (TOP 09) současný starosta Prahy 6, Tomáš Chalupa a Petr Boček.