PRAHA 6: DO PAPÍRENSKÉ MÍŘÍ SANITKA!

UVNITŘ ČLÁNKU INFORMAČNÍ LETÁK. Už v úterý 2. dubna 2013 začne v Praze 6 fungovat projekt terénní sociální a zdravotní pomoci. O co jde? V Papírenské ulici bude každé úterý, vždy od 9.30 do 11.30, k dispozici mobilní jednotka – sanitka. V té se budou moct především lidé bez domova a sociálně vyloučení nechat hlavně ošetřit. Nabídne ale i základní potraviny nebo oblečení. Pro Prahu 6 sanitku zajišťuje občanské sdružení Naděje. Radnice za půlroční pilotní projekt zaplatí 40 tisíc korun.

Hlavní foto

Posádku automobilu tvoří standardně dva pracovníci: terénní pracovník-zdravotník a sociální pracovník. Dočasně se mohou zapojit i dobrovolníci. V sanitce je možné poskytovat základní zdravotnické ošetření, nechybí ani základní potraviny, hygienické potřeby, zdravotnický materiál, sezónní ošacení a obuv.

Cílovou skupinu tvoří osoby bez přístřeší – bezdomovci, kteří ve většině případů nevyužívají ambulantní a pobytové sociální služby. Patří sem ale i jednotlivci nebo skupiny osob žijící v neuspokojivých životních podmínkách, s poruchami osobnosti a chování, v zanedbaném hygienickém a zdravotním stavu.

Zásadním přínosem projektu je přítomnost sociálního pracovníka, který může pomoct řešit problémy rovnou v terénu. Zdravotník zdarma zkontroluje zdravotní stav lidí bez přístřeší a snižuje se riziko přenosu infekčních chorob. Například i díky materiální pomoci se daří snížit drobnou kriminalitu.

Jde o pilotní půlroční projekt, pokud se sanitka v Papírenské ulici osvědčí, Praha 6 bude uvažovat buď o prodloužení služby, nebo vytipování dalších lokalit, kam by mohla sanitka zajíždět.

V rámci projektu je zajištěno:

  • informování osob z cílové skupiny o hygienických a jiných rizicích způsobených současným způsobem života a předávání informací vedoucích ke zlepšení jejich situace,
  • motivování k využívání služeb nízkoprahových denních center, nocleháren popř. dalších vhodných zařízení (např. zdravotnických),
  • poskytnutí čistého prádla a odvoz znečištěného, rozdávání hygienických potřeb, zdravotnického materiálu (obvazů, náplastí apod.), vitamínů a dalších potřebných prostředků, případné odhmyzení,
  • služby sociálního pracovníka (odborné poradenství a pomoc sloužící ke zlepšení sociální situace bezdomovců),
  • základní zdravotnické ošetření,
  • při podezření na infekční onemocnění (hepatitida, TBC, svrab apod.) motivování k odbornému vyšetření a léčbě,
  • v odůvodněných případech (zejména zdravotních) odvoz bezdomovce do vhodného zařízení sociálních služeb či zdravotnického zařízení,
  • další doplňkové služby – rozvoz čaje popř. lehkého občerstvení (v zimním období teplé polévky),
  • vyhledávání a monitorování bezdomovců – počet, struktura (věk, pohlaví, rozmístění), přehled žádaných a poskytovaných služeb a činností.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024