Praha 6 bude bohatší o národní památku

Kostelu na Vinohradech, kubistickému domu na Starém Městě, průhonickému zámku a čističce v Bubenči se dostane větší ochrany Praha. Stanou se novými národními kulturními památkami.
Hlavní foto

Po dvou letech půstu tak v hlavním městě vzroste počet národních kulturních památek na šestačtyřicet. 
„Národní kulturní památka představuje statut nejvyšší možné ochrany. To by mělo být definitivní zárukou zachování původního vzhledu i při případných zásadních rekonstrukcích,“ říká ředitel pražské pobočky Národního památkového ústavu Michael Zachař. Vedle nemovitostí seznam, počínaje prvním červencem, doplní ještě úryvek latinského překladu Dalimilovy kroniky.

V posledním rozhodnutí vlády je patrný trend povyšovat čím dál více i památky technického charakteru. V Praze o tom svědčí nominace čistírny odpadních vod v Praze 6-Bubenči. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století posunula Prahu mezi jedno z prvních evropských měst s moderním kanalizačním systémem.

Pražské památky podle Zachaře obecně nepatří k bezprostředně ohroženým. Přesto, povýšením na stupeň národní kulturní památka získává památka kromě zvýšeného stupně ochrany i zaslouženou vyšší prestiž mezi návštěvníky.

Podle informací z ministerstva kultury prohlášení nových nemovitostí za národní kulturní památku nebude znamenat zvýšené finanční nároky na rozpočet města či státu.

Kostel na Vinohradech, dům na Starém Městě, čistírna v Bubenči i zámek v Průhonicích byly až do včerejška kulturními památkami, jejichž chod a opravy jsou financovány stejným způsobem, jako v případě národní kulturní památky. Rozdíl je ale patrný ve výši sankce za špatnou péči. U kulturních památek jde do výše dvou milionů, za nesprávné hospodaření s národní kulturní památkou o dva miliony více.

Prestižní status národní kulturní památka, který se uděluje od roku 1962, získaly v Praze mezi prvními budovy Národního muzea a Národního divadla.

(podle Deníku.cz)

 

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči získala také 3. místo v hlasování veřejnosti o 7 divů Prahy 6. 
V letech 1895 – 1906 byl v Praze podle projektu anglického inženýra W. H. Lindleye vybudován stokový kanalizační systém vč. čistírny odpadních vod. Čistírenská technologie – česla, lapače písku i sedimentační nádrže jsou ukryta v podzemí a  s minimálním poškozením dodnes prezentují mistrnou práci s cihlou. Přestože byla původně uvažovaná kapacita  pro 400 tis. obyvatel, zařízení sloužilo až do roku 1967. V dnešní době zde působí Ekotechnické muzeum, které zpřístupňuje veřejnosti tuto unikátní technickou památku.

Pamatková péče má své místo mezi prioritami Rady Městské části Praha 6

Nové nemovité a movité národní kulturní památky

Reportáž TV6

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024