Pozvánka na odhalení pamětní desky Kamilu Lhotákovi

Slavnostní odhalení se uskuteční 22. října v 17 hodin na domě č. 54 v Terronské ulici, kde Kamil Lhoták od roku 1939 do roku 1961 žil se svou ženou a synem. Stane se tak přesně v den, kdy Lhoták v roce 1990 zemřel. Český malíř, grafik a ilustrátor, jehož umělecké začátky byly spojeny se Skupinou 42, proslul kresbami poetických motivů velkoměsta a technické civilizace. Motivy Lhotákovy tvorby se staly také podkladem pro bronzovou pamětní desku. 

Hlavní foto

Záměr umístit na dům pamětní desku inicioval v roce 2018 Spolek přátel Kamila Lhotáka. Po roce 1948 měl Kamil Lhoták z důvodu projevu nesouhlasu s kulturní politikou bývalého SSSR zákaz pořádat výstavy svých obrazů a osazením pamětní desky by alespoň částečně mohla být napravena tato křivda. Ke zhotovení pamětní desky byl na doporučení Spolku přátel Kamila Lhotáka vyzván mladý sochař a medailér Martin Dašek, absolvent VŠUP Praha. Martin je stejně jako Kamil Lhoták vášnivým motocyklistou, což je v jejich tvorbě sbližuje a predikuje využití motivu historického motocyklu na pamětní desce, a vloni se účastnil soutěže na návrh pamětní mince k 100. výročí Lhotákova narození.

Kamil Lhoták byl členem Umělecké besedy a Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Inspiraci čerpal ze starých obrázkových časopisů, prospektů a reklamy. Na přelomu třicátých a čtyřicátých let začal ilustrovat dětské knihy (v 50. letech pak knihu Dědeček automobil). Poprvé samostatně vystavoval v roce 1939, od roku 1946 i v zahraničí. V roce 1947 získal 1. cenu benátského bienále kresleného filmu (Atom na rozcestí). Celá šedesátá a sedmdesátá léta jsou pro Lhotáka typická velikou pracovní aktivitou.