Potřebujete poradit v otázkách energetických úspor?

Česká energetika prochází velkými změnami a také řada z nás uvažuje nad možnými úsporami energií. Často ale není jasné, kde získat přesné informace. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto pro občany připravilo informační linku a webové stránky, kde je možné se zdarma poradit či si ověřit informace týkající se úspor energií.

Hlavní foto

V oblasti energetiky je možné využít informační linku 1212 či navštívit některou z odborných energetických poraden EKIS. Ty poskytují zdarma poradenství ohledně energetických řešení v domácnostech, firmách i veřejných budovách.
Experti poradí s výběrem úsporného osvětlení, správným vytápěním, plánováním rekonstrukce a s velkými projekty energeticky úsporných staveb. Mohou také pomoci s dotacemi či s návrhem energetických opatření pro rodinné a bytové domy. Rady expertů jsou na míru, zdarma a nově mohou tito experti navštěvovat po domluvě konkrétní obce a tyto rady tak poskytovat po celé republice.

K dispozici je také desatero proti nekalým praktikám při nákupu fotovoltaiky. To vzniklo ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Cechem Akumulace a Fotovoltaiky a Komorou obnovitelných zdrojů energie. Cílem desatera je pomoci se lépe rozhodnout při výběru dodavatele fotovoltaiky a chránit občany před nekalými praktikami některých prodejců.

Na webové stránce www.energiezamene.cz najdete přehled podpory státu v rámci energeticky úsporných opatření a dotačních programů pro domácnosti, podniky i veřejný sektor.