Poklona Josefu Masopustovi

Přesně před 90 lety se narodil Josef Masopust, legendární fotbalista, sportovní vzor několika generací hráčů, vicemistr světa a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy roku 1962. U příležitosti nedožitého jubilea na něj dnes u sochy na Julisce vzpomínali hráči i bývalí kolegové. Za Prahu 6 zde položil květiny místostarosta Jan Lacina.  

Hlavní foto

Komorní pietní akt pro čestného občana Prahy 6 připravil spolu s městskou částí klub FK Dukla Praha, za nějž Masopust hrál prakticky celou svou kariéru.

„Není mnoho českých fotbalistů, kterým se podařilo vstřelit branku ve finále mistrovství světa. Vlastně byli jen dva: Antonín Puč, který dal úvodní gól Italům na mistrovství v Itálii v roce 1934, ale nakonec jsme prohráli v prodloužení 1:2. Podruhé to byl Josef Masopust, který dal úvodní branku na mistrovství světa v Chile v roce 1962 Brazilcům, ale nakonec jsme prohráli 1:3. Také není mnoho českých hráčů, kteří dostali Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Tím prvním byl právě Josef Masopust, hráč Dukly Praha, který ho dostal za zmíněný rok 1962, tím druhým byl v roce 2003 Pavel Nedvěd, hráč italského Juventusu Turín,“ zavzpomínal Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 pro kulturu, sport a volný čas, kterého k fotbalovému stadionu na Julisce vážou osobní nostalgické vzpomínky, neboť tu působil v dorosteneckých týmech Dukly. „Fotbal mi byl v tu dobu prakticky vším. Josef Masopust prožíval ve stejné době svůj druhý sportovní vrchol, tentokrát jako trenér československé fotbalové reprezentace,“ dodává Lacina a oceňuje, že dnešní vedení Dukly Praha udržuje tradice. „Rádi bychom Duklu Praha viděli zpátky v první lize, ale s tím jí Praha 6 nepomůže, to musí zvládnout sportovní management, trenéři a samozřejmě především hráči současného A-týmu. My jim jenom můžeme držet palce v hledišti, jakmile to zase bude možné.“

Za Duklu Praha se přišel poklonit předseda představenstva Bohumil Paukner. Na Masopusta a jeho spoluhráče zavzpomínal jako na generaci, která dokázala fotbalu mnoho obětovat. Díky tomu se z Dukly stalo v 60. letech minulého století evropské a světové mužstvo. K soše Josefa Masopusta, která stojí před stadionem z iniciativy klubu přátel Josefa Masopusta od roku 2012, zavítali během dopoledne Josef Jelínek, vicemistr světa z roku 1962 a mnohonásobný mistr Československa, Ivo Novák, který hrál v mužstvu s Masopustem v roce 1967, když se Dukla probojovala mezi čtyři nejlepší klubové týmy Evropy, František Smolík, František Štambachr, kterého Masopust trénoval, král střelců a reprezentant Milan Luhový nebo odchovanec Dukly Ferdinand Dvořák.

Květinová výzdoba bude po skončení piety převezena na Vyšehrad, kde má Josef Masopust hrob. Pamětní kniha, do které příchozí zapisovali své pozdravy, bude předána rodině.

Související články

Na největší čarodějnickou párty se 30. dubna na Ladronku sletí české hudební hvězdy kapely UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra. Malí čarodějové se mohou přiučit magii od kouzelníka Kravaty a vyzkouší si své magické schopnosti v zábavných úkolech na Kouzelné stezce. Akce pořádaná městskou částí Praha 6 je pro návštěvníky zdarma.

Celý článek23. 4. 2024