Pojďte do divadla! Šárecké údolí rozezní Prodaná nevěsta

V neděli 1. září 2013 se od 14 h divákům představí opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Akce se koná již tradičně v rámci oslav Dne Prahy 6 v přírodním divadle v Šárce. Pořádá ji Městská část Praha 6 v produkci Originálního hudebního divadla Praha. Účinkovat budou sólisté, orchestr a sbor opery Národního divadla v Praze. Vstup je zdarma!

Hlavní foto

„Prvním představením šáreckého divadla byla v květnu 1913 právě Prodaná nevěsta. Hrála se i při znovuobnovení divadla před osmi lety. A Prodaná nevěsta zazní i 1. září 2013 v letošním jubilejním roce. Opera má tři jednání, mezi nimiž jsou cca 20 minutové přestávky. Určitě přijďte, bude to skvělá zážitek. Vstup na akci je zcela zdarma,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Jak se do divadla dostanete?

LETÁK S POPISEM CESTY KE STAŽENÍ - ZDE: http://www.musictheatre.cz/sarka/cesta.jpg

Pozor - vzhledem k dopravním omezením na Evropské ulici počítejte prosím s dostatečným časovým předstihem, začínáme přesně ve 14h, tak ať představení stihnete. Od stanic tramvají nebo od parkoviště je potřeba počítat s minimálně půlhodinovou cestou pěší chůzí.

Trasy jsou vyznačeny na letácích a v den představení budou značeny šipkami. Přístupové trasy jsou celkem tři, z nichž strmá cesta kolem Čertova mlýna je jen pro fyzicky zdatné osoby. 

Speciální doprava!

Pro špatně pohyblivé občany je zajištěný převoz od tenisových kurtů Aritma k divadlu. Rovněž jsou pro ně připraveny (v omezeném počtu) lavice k sezení.

Co si vzít s sebou? 

Divákům doporučujeme, aby si s sebou vzali deky na sezení a případně pláštěnky. Stánky s občerstvením a WC kabiny v místě konání jsou samozřejmostí. Po představení (17,30 – 18,30 h) je Dopravním podnikem hl. m. Prahy zajištěn odvoz z parkoviště Džbán k metru Dejvická.

„Jsem šťastná, že naše městská část mohla být nápomocna znovuzrozenízázraku tohoto divadla, které nepotřebuje předplatné a bonusové programy, aby nalákalo diváky. Jsem ráda, že jsem mohla být u obnovy divadla, které bylo před sto lety jedním z největších přírodních divadel v Evropě, bylo inspirací pro letní divadla na dalších místech v Čechách, Moravě i na Slovensku,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Představení je tradičně doprovázené výstavou „Mezi stromy“, kde Taťána Součková dokumentuje historii šáreckého divadla od roku 1913 dodnes. Autorkou fotografií z inscenací od roku 2005 jsou především Hana Smejkalová, Jaroslav Tatek, Pavel Horník.

Letos přírodní divadlo oslavuje své 100. výročí

Prvním představením 16. května 1913 byla právě Smetanova Prodaná nevěsta. K tomuto výročí vydalo Originální hudební divadlo Praha za přispění MČ Praha 6 (200 tisíc korun) publikaci autorek Jany Divišové, Renée Nachtigallové a Taťány Součkové, která provede čtenáře historií divadla od r. 1913 – 2013. Tuto publikaci bude možné zakoupit během představení v Šárce za 299 Kč.

Účinkují:

Krušina, sedlák - Roman Janál

Ludmila, jeho žena - Iveta Žižlavská

Mařenka, jejich dcera - Jana Šrejma-Kačírková

Mícha, gruntovník - Miloslav Podskalský

Háta, jeho žena - Yvona Škvárová

Vašek, jejich syn - Václav Lemberk

Jejík, Míchův syn z prvního manželsví - Aleš Briscein

Kecal, vesnický dohazovač - Luděk Vele

Principál komediantů - Oldřich Kříž

Esmeradla, komediantka - Jana Sibera

Indián, komediant  - Zdeněk Harvánek

Vesnický lid, komedianti, děti…..

Režie – Jana Divišová, Renée Nachtigallová

Diriguje – Jan Chalupecký

Sbormistr – Pavel Vaněk

Choreografie - Pavel Šmok a Kateřina Dedková

Kostýmní výtvarník - Josef Jelínek

Orchestr a sbor Národního divadla v Praze

Pražský komorní balet

Hudební spolupráce – Jitka Nešverová

Den Prahy 6 připadá na 4. září

Na základě historických souvislostí si jej Praha 6 symbolicky zvolila za den svého vzniku. „Tento den roku 1920 podepsal prezident T. G. Masaryk zákon, kterým se sedm z deseti katastrálních území dnešní městské části stalo součástí hlavního města. My to vnímáme jako den vzniku městské části,“ vysvětlila Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.  Udílení čestných občanství se uskuteční v rámci slavnostního zasedání zastupitelstva Prahy 6 v Tereziánském sál Břevnovského kláštera 4. 9. v 11 hodin.

Z HISTORIE: Přírodní divadlo v Šárce 1913-1922

Přírodní divadlo v Šárce se ve své době stalo ojedinělou událostí. Jeho iniciátory byli pěvec Národního divadla Emil Pollert a divadelní podnikatel Antonín Fencl, kteří si společně pronajali svažitý pozemek č. k. 308 v Liboci, patřící ke Kaiserovu hostinci v Čertově mlýně.. Představení Prodaná nevěsta slavnostně zahájilo 16. května 1913 provoz šáreckého divadla. Při premiéře vystoupili přední představitelé opery Národního divadla.

Na parcele ale nejprve proběhla na jaře téhož roku velkorysá úprava povrchu  kvůli nežádoucímu porostu. Nad srázem k Čertovu mlýnu vznikla obdélníková jáma, do níž vestavěla tesařská firma základní část konstrukce, sloužící jako skladiště kulis a šatny pod jevištěm. O něco výše byl vyhlouben podélný prostor pro orchestřiště. Hlediště  s dvěma řadami lóží vpředu  získalo kapacitu až 9 526 míst k sezení a až 8 000 míst k stání.

Celková hrací plocha dosáhla 4 000 m². Dřevěná konstrukce byla pro pohled z hlediště obložena drnem a prkna jeviště zasypána pískem, aby hrací prostor splynul s okolní přírodou. Stavbu šáreckého divadla včetně zkoušek na Prodanou nevěstu průběžně dokumentoval kameraman Václav Münzberger pro filmovou společnost ASUM. Tento němý film se bohužel nenašel.

Prodaná nevěsta se v roce 1913 hrála ještě dvakrát, a to 25. května a 1. června. Jako další titul Národního divadla se ještě 29. června téhož roku objevilo historické drama F. A. Šuberta Jan Výrava. V režii Jaroslava Kvapila se stalo monumentálním, téměř filmově pojatým představením, ve kterém účinkovalo na 500 ochotníků.

Shakespearův Večer tříkrálový 14. června 1914 v režii Jaroslava Kvapila hrála sice činohra Národního divadla, ale již na náklady Spolku českých žurnalistů. Osudný manévr, operetu populárního skladatele Rudolfa Piskáčka, kapelníka vinohradské scény, předvedlo Městské divadlo na Královských Vinohradech dne 12. července 1914.

V tomto období se A. Fenclovi již nepodařilo zainteresovat do podniku Národní divadlo. Jeho neúčast byla pro podnikatele těžkou ranou, a proto se snažil získat k dalším představením alespoň jednotlivé umělce. První světová válka veškeré problémy rychle vyřešila. Ve válečných letech nebylo divadlo v provozu.

Smlouvu o pronájmu pozemku s majiteli hostince v Čertově mlýně obnovil Antonín Fencl v roce 1919 a ve stejném roce se do Šárky vrátila i Prodaná nevěsta, opět v podání ansámblu Národního divadla, avšak v době divadelních prázdnin. Hvězdou dvou odpolední  se stal hostující Otakar Mařák v roli Jeníka. Představení však neměla takový ohlas jako před válkou.

Na třech uvedeních Prodané nevěsty následujícího roku 23., 24. a 30. května 1920 se již nepodílelo Národní divadlo, ale najatí členové tehdejší zpěvohry Vinohradského divadla. I v těchto představeních v červenci 1920 vystoupil jako Jeník herec Otakar Mařák.

Kromě Prodané nevěsty a zmíněných představení činoherních se hrála i dramata Františka Langera (Vítězové) a Jiřího Mahena (Jánošík). Česká obec sokolská uvedla dramatickou báseň Kročeje Jaroslava Naumana, českého spisovatele a básníka, aktivisty sokolské obce. Na jevišti divadla v Šárce vystupoval v roce 1921 také mladý Vlasta Burian, a to v inscenaci Don Quijot de la Mancha (fraška E. A. Longena – Pittermanna) a ve hře Lumpacivagabundus (J. N. Nestroy). O rok později / 1922/ zde jedenkrát zazpívala i světově proslulá Ema Destinnová (G. Puccini Madama Butterfly).

Náklady na provoz přírodní šárecké scény byly nad možnosti Antonína Fencla. Již počátkem roku 1920 se situaci pokoušel řešit založením akciové společnosti, která zde chtěla kromě divadla provozovat ještě restaurace, zoologickou zahradu, filmové město s továrnou, ateliérem a biografem atp.

O rok později se bezúspěšně snažil prodat divadlo Zemskému správnímu výboru jako vedlejší scénu Národního divadla. Podrobnosti o ukončení činnosti přírodního divadla se nepodařilo dohledat. Soudě dle novinových anoncí se v Šárce hrálo naposledy 6. července 1922.  Ruské komorní divadlo ve svém jazyce uvedlo v den výročí upálení Mistra Jana Husa historické drama Alexandra Kotomkina - Savinského Jan Hus.

Z nápadu, který vzešel zdá se mimoděk při společné procházce krásným šáreckým údolím, se zrodilo mimořádné divadlo. Jeho existence nebyla ani dlouhá, ani komerčně výnosná, poválečné produkce už nikdy nedosáhly takového diváckého ohlasu jako premiéry Prodané nevěsty a Jana Výravy v bohatýrských počátcích roku 1913.

Velké investice se nerentovaly a velké plány se neuskutečnily, první světová válka slibný začátek zastavila. Množství zachovaných dokumentů ale neklamně svědčí o nadšení a zápalu, s jakým představení v Šárce vznikala. Divadlo připravilo neopakovatelný zážitek mnoha tisícům diváků; zaslouží naši pozornost i úctu.

Obnovení divadla v roce 2005

V roce 2005 se podařilo operním a divadelním nadšenkyním Janě Divišové, která v Šárce dokonce bydlí a od pamětníků léta sbírala informace o divadle, a její přítelkyni, operní zpěvačce Renée Nachtigallové, obnovit tradici přírodního divadla.

A tak díky vstřícnosti městské části Praha 6, která si tento projekt vzala za svůj a každým rokem operu v Šárce uvádí v rámci oslav Dne Prahy 6, se postupně podařilo vrátit diváky do Šárky a připomenout slavnou éru divadla, které bylo již zcela zapomenuto. Operní inscenace v letech 2011, 2012 a 2013 finančně podpořila společnost ČEZ.

Významně pomohlo i pochopení a vstřícnost vedení Národního divadla. Bylo zapotřebí i odvahy umělců, kteří do nejistého podniku s iniciátorkami vstoupili a věřili v jeho úspěch. Měli jsme za to, že má smysl dělat dobrou operu i bez komfortu, operu pro diváky sedící na mezích mezi stromy. Oblíbenost a popularita představení a vzrůstající zájem o ně (návštěvnost se v roce 2005 pohybovala kolem 5 000 tisíc diváků, v roce 2008 cca 12 000, v roce 2009 již 14000 diváků) toto tvrzení plně potvrzují.

Návštěvnost:

2005    Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta            cca 5000 diváků

2006    Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta            cca 7000

2007    Antonín Dvořák – Rusalka                             cca 12000

2008    Antonín Dvořák – Rusalka                             cca 12500

2009    Antonín Dvořák – Jakobín                              cca 14000

2010    Bedřich Smetana – Libuše                             cca 12000

2011    Bedřich Smetana – Dalibor                           cca 13500

2012    Bedřich Smetana – Hubička                          cca 12500

Pro rok 2013 je připravena opera Bedřicha Smetany

Prodaná nevěsta v tomto roce uplyne 100 let od založení tohoto přírodního divadla v pražské Šárce. První představení 15. 5. 1913. Představení připravujeme ve spolupráci s Národním divadlem Praha.

V rámci 100. Výročí připravily autorky Jana Divišová, Renée Nachtigallová a Taťána Součková publikaci od divadle v Šárce, kterou je možno objednat přímo u autorek nebo během představení 1. 9. 2013 v Šárce, zakoupit v autosalonu Přerost-Švorc Veleslavínská 39 Praha 6, objednat na dobírku v Originálním hudebním divadle Praha –

O přírodním divadle v Šárce Česká televize natočila 3 dokumenty:

1998 v cyklu Lapidárium „Příběh vstupenky k stání“

2005 „Prodaná nevěsta v Šárce“

2007 „Rusalka v Šárce“

Výstavu „Mezi stromy“ o historii přírodního divadla v Šárce včetně novodobých představení od roku 2005 připravuje Taťána Součková (z materiálů Archivu Národního divadla, divadelního oddělení Národního muzea, Muzea Bedřicha Smetany a dobového tisku).

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024