Pocta Josefu Balabánovi

Představitelé Městské části Praha 6, Senátu i Armády ČR se dnes sešli ve Studentské ulici u pamětní desky věnované generálmajorovi i. m. Josefu Balabánovi, aby si společně připomenuli 80 let od jeho zatčení gestapem a uctili památku významného představitele protinacistického odboje.

Hlavní foto

„Události posledních dnů ukazují, jak důležité je mít srdce na pravém místě a vědět, kdo je nepřítel. Jsem rád, že Praha 6 si může připomínat hrdiny dob minulých, vzdávat jim hold a jejich příklad dávat na odiv dnešním generacím,“ uvedl komorní pietní akt starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Pamětní deska připomíná místo, kde se měl Balabán před 80 lety setkat s představiteli odbojové organizace bývalých armádních rotmistrů, nazývané Prstýnkáři. Odbojáři na schůzku nedorazili, okolí obklíčilo gestapo. Vypukla krátká, ale divoká přestřelka, při níž byl zraněn a zatčen. Po převezení do Petschkova paláce ho okamžitě podrobili brutálním výslechům. Josef Balabán mučení vydržel a nepodlehl. Své přátele neprozradil a záměrně gestapo dezinformoval. Dne 3. října 1941 byl popraven v Praze-Ruzyni.

 

Josef Balabán byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové. Za přezdívkami dalších dvou králů se skrývali podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. I ty v následujících měsících nacisté zavraždili. Tři králové jsou čestnými občany Prahy 6.  

 

Městskou část během pietního aktu reprezentovali místostarostové Jan Lacina a Jiří Lála a radní Marie Kubíková. Za Senát přijali pozvání 1. místopředseda senátu Jiří Růžička a senátorka Miroslava Němcová. Armádu reprezentovala brigádní generálka Lenka Šmerdová. U pietního aktu nechyběl tradičně zástupce rodiny, prasynovec, plukovník v záloze Miloš Balabán.