Plochodrážní jezdci ovládli stadion Markéta při Memoriálu Luboše Tomíčka

V pondělí 10. září se na stadiónu Markéta sešlo přes 3 800 fanoušků motoristického sportu. K vidění byl již 44. ročník plochodrážního závodu Memoriál Luboše Tomíčka. Na stupních nejvyšších stanul Rafael Okoniewski a vrátil tak poprvé od roku 2007 výhru do Polska. Pohár vítězi za MČ Praha 6 předal místostarosta René Pekárek.

Hlavní foto

Tato akce patří k významným sportovním událostem v hlavním městě Praze. Pozvánku na start závodu jako každý rok obdrželi přední čeští jezdci společně se  světovými závodníky. Druhý skončil český závodník Matěj Kůs, vítěz z roku 2010, a třetí místo obsadil další polský plochodrážník Grzegorz Zengota.

Memoriál je druhým nejstarším závodem na území celé České republiky. Jeho tradice byla započata v roce 1969 na počest slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, jež podlehl následkům zranění utrpěných na dráze při Zlaté přilbě v roce 1968.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024