PF 2021

Ve všech směrech komplikovaný rok 2020 je již pomalu minulostí a blíží se vstup do roku 2021. Přinášíme tak novoroční přání starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Hlavní foto

Milí sousedé,


míval jsem prababičku, která zažila dva císaře pány, dva říšské protektory, všechny československé a dva české prezidenty. Přežila dvě světové války, bolševický teror, stavbu i pád berlínské zdi, zažila změnu poměrů u nás. Kritikou neschopnosti nikdy nešetřila a zkušeností měla na rozdávání. Uměla žít skromně, nebrblala, byla pracovitá a do svých šestadevadesáti chodila do lesa na chvojí, štípala dříví, starala se o zahrádku a tajně chodila kouřit.

Vloni jsem na ni často vzpomínal. Co by asi řekla na způsob, jakým naše republika proplouvá pandemickými vodami? Sama zažila svět sevřený strachem ze španělské chřipky, viděla, co se děje. Co by asi řekla premiérovi, který atak smrtící choroby přirovnal k válce? Ona, která nám dětem, když jsme se vrtaly v jídle, se vztyčeným ukazováčkem říkala: „Hitlera na vás, smradi!“? Co by řekla na všechna ta chaotická opatření, která odporovala sama sobě a hlavně zdravému rozumu? To se nikdy nedozvím. Asi se také nikdy nedozvím, co se honí hlavou našim ministrům, kteří se lopotně prošaškovali rokem 2020 upínajíce se k vakcíně jako k modle, která ukončí jejich trápení a přinese vysvobození a návrat k životu bez omezení.

Nevím, jestli jsme byli v roce 2020 ve válce. Možná ano, ale byla to válka s lidskou blbostí, chaosem, nelogičností a nařízeními, která mnohým způsobila jen těžkosti a mnohdy i existenciální problémy.
Říká se ale, že vše špatné je pro něco dobré. Epidemie koronaviru nám snad připomněla, že máme myslet na ostatní, být solidární. Že život není jen o nakupování v hypermarketech.

Uvidíme v novém roce. Pro nás na radnici byl uplynulý rok v lecčems také nový. Velkým úkolem pro všechny radní bylo nalézt úspory ve svých oborech, doba covidová nás totiž posunula k novému pohledu na hospodaření s obecními penězi. Naším úkolem není jen zajistit profinancování naplánovaných investic, ale také zajištění poměrně vysokého finančního objemu pro nutné potřeby našich obyvatel a podnikatelů, kteří se dostali do složité situace. Praha 6 je naštěstí ve velmi dobré finanční kondici a může si tak dovolit i v letošním roce navázat na poměrně vysokou podporu, kterou uvolnila živnostníkům už v roce 2020.

Věřím tomu, že rok jedna bude v mnohém lepší, než byl rok nula. Přeji vám všem zdraví a radost, lásku, porozumění a pozitivní změnu. Přijde letos na podzim. Nevěříte?

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6