Participativní rozpočet v letošním roce patří školám

Na šestkových školách dnes startuje participativní akce Šance do škol, která umožní žákům, aby sami navrhli, jak by chtěli svou školu zlepšit. Na realizaci vybraných školních projektů městská část Praha 6 uvolní dohromady 2,5 milionu korun.  

Hlavní foto

Šance do škol je zjednodušenou formou participativního rozpočtování, upravenou pro žáky základních škol.  „Žáci navrhnou vlastní projekty ke zlepšení školního prostředí. Jednotlivé návrhy pak představí svým spolužákům a budou se je snažit přesvědčit, aby právě ten jejich projekt podpořili svým hlasem. Přispějí tak k rozvoji školy, procvičí si prezentační dovednosti, naučí se hospodařit s penězi a zkusí si vést kreativní kampaň,“ říká Marie Kubíková, radní Prahy 6 pro školství.  

 

O jednotlivých projektech budou hlasovat všichni žáci školy a projekt s nejsilnější podporou se za podpory Prahy 6 dočká realizace. Do Šance do škol se zapojí 13 základních škol, které zřizuje městská část. Navržené projekty bude možné sledovat na stránkách základních škol a skrze komunikační kanály Prahy 6. Participativní akce Šance do škol je realizována ve spolupráci s D21.


Nápad pro Šestku si bere oddechový čas

Městská část letos nevyhlásí další ročník Nápadu pro Šestku. Bude ale postupně dokončovat nápady z předešlých ročníků a připravovat redesign celého projektu tak, aby mohl být důstojně realizován v dalším roce. Na podobě nové verze projektu se bude podílet pracovní skupina, která bude sestavena ze zástupců všech zúčastněných stran, tedy i veřejnosti.