Park Ladronka osvěcují chytré lampy

Ladronka je jedním z šesti pražských parků, kde je nově instalováno chytré osvětlení. LED svítidla umí měnit intenzitu svícení, nahlásit svoji poruchu i dálkově komunikovat s dispečinkem.

Hlavní foto

Takzvané dynamické řízení osvětlení parků umožňuje komunikovat s každým jednotlivým svítidlem přímo z dispečinku nebo prostřednictvím speciálního softwaru z libovolného místa.

  „V praxi to funguje tak, že pracovník dispečinku předem nastaví, kdy se mají jednotlivá svítidla rozsvítit, kdy mají zhasnout a jak se má měnit intenzita svícení v průběhu noci. To nám umožňuje citlivě měnit svícení tak, aby v době, kdy je návštěvnost parku minimální, nebyl osvětlený více, než je potřeba,“ vysvětlil radní pro oblast správy majetku Jan Chabr a dodal, že však tlumení osvětlení nikdy nesmí být na úkor bezpečnosti procházejících lidí.

  „Díky dálkovému dynamickému řízení můžeme například při konání městské slavnosti nechat park rozsvítit o něco dříve nebo ho naopak celý zhasnout,“ popsal místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek. Upozorňuje také na to, že nová svítidla mohou pomoci i složkám Integrovaného záchranného systému. „Software je totiž vybaven režimem tzv. nouzové regulace. Při jeho spuštění se svítidla okamžitě zapnou na plný výkon, což může výrazně usnadnit práci policistům i záchranářům.

 LED svítidla s rovným sklem lépe osvětlují plochu chodníku a nesvítí do stran. Cílem bylo, aby světelný tok směřoval primárně na chodník a jeho nejbližší okolí a aby se co nejvíce omezilo svícení do zelených parkových ploch. Zároveň se dbá na to, aby přechod v intenzitě osvětlení byl plynulý a návštěvníky parku nijak nerušil.

 Výměnu světel zařídila městská akciová společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP), která se už třetím rokem stará o veřejné osvětlení metropoli. Podle předsedy představenstva THMP Tomáš Jílka umí nová svítidla sama poslat i hlášení o své poruše. „Náš pracovník na dispečinku se tak bezprostředně dozví informaci o vadném světelném zdroji nebo o chybě v předřadníku, který LED čipy napájí. Hlášení o závadách v těchto parcích nám posílají i rozvaděče, ty umí informovat o tom, že některé svítidlo nekomunikuje a je potřeba ho opravit,“ řekl Tomáš Jílek.