PAMĚTNÍ DESKA ŠT. KPT. MORÁVKA JE PO 8 LETECH ZPĚT!

Na Prašném mostě v Praze 6 byl dnes odhalen památník štábního kapitána Václava Morávka za účasti představitelů Hlavního města Prahy, Armády ČR, Městské části Praha 6, Českého svazu bojovníků za svobodu, Společnosti Václava Morávka v Kolíně a dalších hostů. 

Václav Morávek - Čestné občanství městské části Praha 6 uděleno im memoriam v roce 2012 - http://www.praha6.cz/cestni_obcane_2012.html

Hlavní foto

DOKUMENT:

Projev Marie Kousalíkové, starostky městské části Praha 6

Vážené dámy a pánové,

„Heillige drei Könige“ – takový krycí název dali sami gestapáci zpravodajské a sabotážní odbojové skupině Obrana národa. Tři bibličtí králové symbolizovali tři stádia lidského života – mládí, zralost, konec života a smrt, tři králové naší odbojové skupiny, z nichž jeden je tady teď jeho pamětní deska umístěna symbolizovali novou naději a víru, že s okupačním zlem je možno bojovat a porážet ho. Představovali pevnost, statečnost a touhu našeho národa bránit se agresi, bojovat s násilím. Představovali ale také profesionalitu, ale také odhodlání zemřít za správnou věc.

Stojíme na místě, kde si všechny tyto věci připomínáme. Připomínáme si odhodlání, odvahu a statečnost těch, kdo bojovali za naši svobodu. Tady si připomínáme odvahu a statečnost pana generála Václava Morávka, který položil život za to, abychom se my později mohli mít lépe. On s nebývalou odvahou, obdivuhodnou vnitřní silou, nevyčerpatelnou energií a záviděníhodným smyslem pro humor stál aktivně proti devastujícímu režimu, který se snažil podrobit si svět. Uznával a ctil hodnoty, které dnes, bohužel, upadají v zapomnění. Jako je svoboda, sebeurčení, vlastenectví a spravedlnost. Měl to, co řada z nás postrádá a někteří z nás to ani nechtějí – měl víru. Víru v Boha, víru ve svou vlast, víru v přátelství, víru v sounáležitost, v loajalitu a v sebe sama.

Uplynulo jen sedmdesátdva let od doby, kdy byl český národ zadupáván do země. A ač národ malý, našli se v něm velké osobnosti, které se teroru a snaze vyhladit českou národní identitu postavili a zaplatili životem. A to nejmenší, čím jim to můžeme splatit je to, že zde bude stát tento památník a budeme k němu chodit a budeme stále vzpomínat a budeme se snažit nezapomenout.

Nesmíme dovolit, aby lhostejnost, hamižnost a touha po moci a nadvládě zničila mnoho lidských osudů a životů. Václav Morávek zemřel jako hrdina, a jeho hrdinství bylo někdy také zapomínáno a možná proto o to více bychom si ho měli připomenout. Připomínejme si ho - nejen při příležitostech, jakou je tato, ale i kvůli sobě samotným, naší morálce a pokoře.

Ráda bych poděkovala třem subjektům. Posádkovému velitelství Praha v Čínské ulici, kde byla deska od roku 2008 tato pamětní uchovávána. Děkuji hlavnímu městu Praze, protože tehdy v roce 2008 slíbilo, že se deska vrátí do stejného místa a skutečně téměř do stejného místa se vrátila a za to jsme tady u nás na Praze 6 velmi vděčni a děkuji Metrostavu, který za zasloužil o to, že ten pomník vypadá takto úžasně a že bude vidět ze všech stran a bude nám stále připomínat to, jací naši předkové byli.

Děkuji Vám za pozornost.

„Obnovením pietního místa připomínajícího hrdinnou smrt štábního kapitána Václava Morávka, který padl 21. března 1942 v boji s gestapem, splnilo město slib daný při zahájení prací na tunelovém komplexu Blanka v prostoru Prašného mostu. Tedy byla pamětní deska přenesena do areálu Posádkového velitelství Praha a nyní, po dokončení prací, byla upravena část parčíku pro umístění památníku v nové podobě. Chtěl bych poděkovat všem, kteří přispěli k obnovení tohoto významného pietního místa,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Nouza.  

Původní pietní místo s pomníčkem muselo ustoupit v roce 2008 stavbě tunelového komplexu Blanka, po dobu prací byla pamětní deska umístěna v areálu Posádkového velitelství Praha v Čínské ulici v Praze Dejvicích, kde se také ve výroční den úmrtí V. Morávka konal v uplynulých letech pietní akt. 

Nově byl v severní části parku Prašný most  vytvořen kruhový prostor, do něj byly postaveny tři čedičové kameny pocházející z lomu Dubičná. Před nimi  je usazena pamětní deska št. kpt. Václava Morávka a před ní čtvrtý, plochý, kámen určený pro ukládání květin či věnců při pietních nebo vzpomínkových akcích. Autorem architektonického ztvárnění pietního místa je Ing. arch. Klement Valouch.

ČTĚTE TAKÉ: Pomník Václava Morávka na novém místě

06.09.2014 (22:17)

Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 215 kB)
 
Pomník u Prašného mostu v roce 2004
 
Dne 25. srpna 2008 jsem v článku s názvem „Památník Václava Morávka v Praze,“ který je umístěn na tomto webu napsal: ............ Pražan nebo návštěvník našeho hlavního města, který se v těchto dnech rozhodne zajít k Prašnému mostu v Praze Dejvicích a položit zde květiny nebo jen v úctě postát u památníku štábního kapitána Václava Morávka, brigádního generála in memoriam, bude zklamán. Nevelký kamenný památník, který byl na místo, kde Václav Morávek 21. března 1942 padl, instalován zhruba v polovině 60. let minulého století, zde od počátku července letošního roku (2008) již není. Nestal se však obětí např. vandalů nebo nějakého „ujetého“ sběratele, který by jej chtěl mít jen pro sebe. Památník byl na dobu zhruba tří let přemístěn do objektu kasáren Pražské vojenské posádky v Čínské ulici v Praze Dejvicích, blízko sportovního stadionu Juliska a hotelu Crowne Plaza, dříve Internacionál. Stalo se tak proto, že v již zmíněné době tří let bude probíhat velká rekonstrukce nejen vlastního Prašného mostu, ale i jeho okolí. Rekonstrukční práce budou zasahovat až ke stanici metra Hradčanská na třídě Milady Horákové. Po dokončení všech stavebních prací bude památník Václava Morávka samozřejmě vrácen na své historické místo .........

Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 148 kB)
 
Pomník v kasárnách v Dejvicích
 
Doba výstavby tunelu Blanka, nového Prašného mostu a rekonstrukce jeho okolí, se však ze tří, protáhla na šest let. Pomník Václava Morávka byl v tomto období umístěn, jak je uvedeno již výše, v kasárnách Posádkového velitelství v Čínské ulici. Byl vzorně udržován a velení pražské posádky umožňovalo v prostoru kasáren uspořádat každý rok v březnu u pomníku vzpomínkový (pietní) akt. Poděkování za to patří jak předchozímu veliteli pražské posádky, plukovníkovi gšt. Ing. Pavlu Kantorovi, tak i současnému veliteli, plukovníkovi gšt. Ing. Milanu Virtovi.

V závěru loňského a na začátku letošního roku vedla Společnost Václava Morávka korespondenci s Magistrátem hlavního města Prahy, Městskou částí Praha 6 a s Metrostavem a.s., o vrácení pomníku na jeho nové místo, které však nemůže být totožné s místem předchozím. Důvodem jsou zásadní terenní úpravy, kterými celý prostor prošel. Skutečností se nakonec staly dopisové úvahy výše zmíněných stran o tom, že pomník se i vzhledem ke existujícímu sporu mezi Magistrátem hlavního města Prahy a a.s. Metrostav, vrátí zpět k Prašnému mostu na konci letošního léta. Níže umístěné fotografie byly na místě samém pořízeny v sobotu 6. září 2014. Tři velké kameny, umístěné za Morávkovým pomníkem, velmi pravděpodobně symbolizují fakt, že Václav Morávek, Josef Balabán a Josef Mašín vytvořili protinacistickou odbojovou trojici (skupinu), které novodobá česká historie dala název Tři králové.


Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 181 kB)
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 132 kB)
 
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 222 kB)
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 193 kB)
 
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 200 kB)
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 145 kB)
 
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 164 kB)
 
Po kliknutí se obrázek načte v plné velikosti do nového okna (JPG, 185 kB)
 
Autor: Pavel Pobříslo, zdroj: www.bojovnici.cz