Oprava střechy Skleňáku potrvá do jara

Skleněný palác na náměstí Svobody prochází rekonstrukcí. Jako první se komplexně opravuje střecha, na což upozorňuje zdálky viditelný jeřáb.

 

Hlavní foto

Po osmdesáti letech existence si dům, který je majetkem městské části Prahy 6, vyžádal komplexní rekonstrukci střechy, tedy výměnu střešního pláště, opravy komínů a atik, zámečnických konstrukcí, bleskosvodu a podobně. Postupuje se tak, aby budova po renovaci měla výrazně lepší tepelně technické vlastnosti, kvalitní izolace proti dešťové vodě a její bezpečné odvedení, a kromě dalších oprav tady dojde i k pokládce nové pochozí skládané dlažby, aby se mohlo na střechu opět chodit a lidé ji mohli využívat k relaxaci jako v době po dokončení.  

Funkcionalistická budova z roku 1937, kterou navrhl architekt R. F. Podzemný, byla velmi moderně zařízena. Na střeše vznikla opalovací terasa s lehátky a krásným výhledem na Pražský hrad nebo třeba i další architektonicky povedenou lokalitu – osadu Baba. Kromě lehátek a sluneční markýzy, což není nic výjimečného, tady měli majitelé pro osvěžení i sprchy a bar.

„Vzhledem ke skutečnosti, že budova je kulturní nemovitou památkou, jsou veškeré práce průběžně konzultovány a schváleny zástupci památkové péče. Stejně tak budeme postupovat při výměně výkladců v přízemí, rekonstrukci výtahů a zdravotně technických instalací, které by měly následovat,“ říká radní Eva Smutná, která má památkovou péči v gesci. Oprava střechy by měla skončit na jaře příštího roku.