OPOZICE NASADILA OBSTRUKCE KVŮLI FOTOGRAFII PREZIDENTA ZEMANA

Poslední aktualizace - 21. 12. 2014 - 17:50.

Článek nyní obsahuje komentáře zástupců všech politických stran zastupitelstva MČ Praha 6, tedy jak koalice, tak opozice. Jednotlivá stanoviska byla zveřejňována v pořadí, v jakém byla dodána. 

V článku byla také opravena nepřesná formulace, na kterou upozornili komentáře opozice: "Opozice přesto přerušila jednání zastupitelstva, které mělo přitom jednat o důležitých bodech jako je například nakládání se společností SNEO či kauza Key Investments" 

na správné: "Opozice přesto přerušila jednání zastupitelstva, které mělo přitom jednat o důležitých bodech. V sekci "Různé" byla zařazena "Informace o dalším postupu ohledně nakládání s portfoliem, které má v majetku MČ Praha 6 v souvislosti s činností společnosti KEY INVESTMENTS". 

Praha, 20. 12. 2014 – Druhé jednání zastupitelstva MČ Praha 6 provázely obstrukce bývalých vládnoucích stran. Zástupci ODS a ČSSD společně s KSČM opustily jednání zastupitelstva. Důvodem? Mimo jiné také portrét prezidenta Miloše Zemana.

Hlavní foto

Podle bývalého radního městské části Praha 6 Petra Ayeboua není vhodné, že oficiální portrét hlavy státu byl na radnici v předsálí kanceláře starosty nahrazen portrétem neoficiálním. Na této fotografii je prezident zachycen na dovolené v nafukovacím člunu.   

„V právním řádu České republiky není jakkoliv upravena podoba portrétu prezidenta, která má být na oficiálních místech vyvěšena. Věřím, že lidového prezidenta by nijak neurazil jeho lidový portrét,“ uvedl starosta Ondřej Kolář. Podle něj byla tato fotografie oceněna v soutěži reportážních fotografií v soutěži Czech Press Photo a vyvěšením neměl v úmyslu prezidenta zesměšňovat.

Opozice přesto přerušila jednání zastupitelstvo, které mělo přitom jednat o důležitých bodech. V sekci "Různé" byla zařazena "Informace o dalším postupu ohledně nakládání s portfoliem, které má v majetku MČ Praha 6 v souvislosti s činností společnosti KEY INVESTMENTS". 

Opoziční zastupitelé odešli poté, co neprošel jejich návrh na zařazení bodu, který by vyzval starostu k odstranění fotografie prezidenta a projednání jeho možného pochybení mandátovým výborem zastupitelstva.

„Mrzí mě, že opozice není konstruktivní, ale naopak dává jasně najevo, že jí nezáleží na pracovní části jednání zastupitelstva a tím pádem ani na řešení problémů lidí, kteří žijí v naší městské části,“ dodal starosta Ondřej Kolář.

Komentáře zástupců všech politických stran zastupitelstva MČ Praha 6, tedy jak koalice, tak opozice. Jednotlivá stanoviska byla zveřejňována v pořadí, v jakém byla dodána.

Posoudím-li to esteticky, z jeho fotografií, které jsem viděl v posledních letech v médiích, patří ta veslařská z dovolené v člunu na rybníce k těm momentkám, které jsou vůči prezidentovi poměrně milosrdné. Větší problém mám osobně s tím, že Miloš Zeman dělá svým chováním a vyjadřováním vytrvale ostudu nejen sám sobě, ale i celé České republice. Tahle volba se prostě nepovedla," řekl Jan Lacina, zástupce starosty Prahy 6, Starostové a nezávislí.

„Před měsícem každý zastupitel složil slib, že bude pracovat v zájmu Prahy 6. Odejít bez vážného důvodu z jednání, na kterém se mají schválit např. příspěvky pro fungování hospiců a pečovatelské službě, je zvláštní. Doudám, že je to jen začátečnická chyba opozičních nováčků, nikoli pohrdání mandátem od voličů," řekla Petra Kolínská, zástupkyně starosty za Stranu zelených.

„Velmi mě mrzí přístup bývalého vedení radnice a současné opozice, kterým deklarují svůj nezájem na konstruktivní práci. Řada obyvatel čekala na schválení prodejů pozemků pod jejich domy, které jsme museli z programu stáhnout. Tyto body připravila ještě minulá rada a podle nás by u projednávání měly být jejich strany zastoupeny. Interpelace pana Ayebouy z Patriotů a následná svorná reakce ODS a ČSSD (a KSČM) je pro mě potvrzením, že se před volbami zas tak moc nezměnilo. Fotografie pana prezidenta není v rozporu se zákonem ani s naším názorem," řekl Martin Polách, zástupce starosty a předseda ANO Praha 6. 

"To, že nový starosta stotisícové městské části jako první věc v úřadě vymění portrét prezidenta za jeho karikaturu považujeme spíš za projev jeho mládí. Ovšem to, že se koalice, naprosto v rozporu se svými proklamacemi o otevřenosti a spolupráci s opozicí chová přesně opačně, počínaje nedodržením poměrů zastoupení stran v komisích a výborech, přes dozorčí radu společnosti SNEO, až po předsednictví kontrolní komise, rozhodně přehlížet nemůžeme. Vyvrcholením tohoto chování je neochota koalice diskutovat. To je ten pravý důvod, proč ODS odešla po devíti hodinách ze zasedání zastupitelstva. Na zavádějící výroky o neprojednání zásadních bodů, jakými jsou Key Investments nebo SNEO reagovat nebudeme. Na programu této schůze žádné takové body nebyly. Je zřejmé, že stávající koalice si je natolik jistá svoji početní převahou v zastupitelstvu, že ji v zásadě na opozici nezáleží a podle toho s ní také jedná," řekl Ondřej Balatka, zastupitel opoziční ODS.

„Jednání zastupitelstva mělo rozhodovat o důležitých věcech, které jsou potřebné pro chod městské části, jakými je kupř. schválení rozpočtového provizoria. Opozice se ale rozhodla blokovat zasedání různými procedurálními fintami a záminkami - zřejmě s úmyslem komplikovat koalici dostat se k důležitým bodům programu. Vybrala si k tomu zástupný problém, když ODS svorně s KSČM a ČSSD chtěli zařadit nový bod jednání, který se týkal nestandardního obrazu prezidenta v kanceláři starosty. Když se jim to dlouhých tahanicích nepovedlo, opustili sál a na další část jednání zastupitelstva rezignovali. Věřím, že to byl jenom zkrat po neúspěchu v jednání po volbách a že se situace v zastupitelstvu dostane do normálních kolejí tak, jak se to na stabilizovanou městskou část hodí,“ řekl Marián Hošek za koaliční KDU-ČSL.

„Hlavní důvod odchodu opozice po devítihodinovém jednání zastupitelstva je skutečnost, že většinová koalice TOP09, ANO, Strany zelených, STAN a KDU-ČSL sice slibuje otevřenost a diskusi s občany, ale až na pozitivní změny ve složení kontrolního výboru, přehlíží opozici. Odňala jí pracovní místnost s technickým zázemím v budově radnice, upřela zástupcům KSČM možnost působení hned ve třech poradních orgánech Rady, což v minulých volebních obdobích nebylo ani myslitelné, a na kritiku nereaguje. Odmítnutí koalice vést rozpravu o vhodnosti umístění velmi neoficiální fotografie hlavy státu vedle kanceláře starosty, kde ji mohou vidět nejen občané, kteří si tohoto prezidenta zvolili, ale i diplomaté států, ve kterých je samozřejmé, že občané instituci hlavy státu respektují, bylo jen poslední kapkou. Menšinová opozice má právo požadovat, aby se mohla plně spolupodílet na rozhodování a vyslovovat odlišný názor. V jednacím sále ostatně zůstal dostatečný počet koaličních zastupitelů, aby návrhy v jednotlivých bodech mohly být schváleny. Během jednání odešlo jen šest zastupitelů koalice. A není to tak dávno, co na protest proti nerespektování jejich názoru odchod z jednání zvolili zastupitelé Strany zelených a TOP09, kteří tehdy byli v opozici. Klub KSČM tehdy zůstal, protože na pořadu jednání bylo třeba ještě řešení některých sociálních problémů," řekla Helena Briardová, zastupitelka Prahy 6 za opoziční KSČM.

„Příkladem zkreslování informací z jednání ZMČ je redakční úvod k těmto vyjádřením, kde se uvádí: “Opozice přesto přerušila jednání zastupitelstvo, které mělo přitom jednat o důležitých bodech jako je například nakládání se společností SNEO či kauza Key Investments.“ Že jde o lež je jasně patrné jak z RMČ předloženého programu jednání tak z programu schváleného – v žádném nejsou tyto procedurální body uvedeny. Skutečnost, že nový starosta vyvěsí ve veřejných prostorách radnice karikující portrét prezidenta republiky považujeme raději za nezkušenost mládí. Jsme však pevně přesvědčení o tom, že zesměšňovat zvoleného nejvyššího představitele státu ve veřejném prostoru, kam jsou pravidelně a to i novým starostou zváni mj. velvyslanci,  radnice stotisícového města je nepřípustné. V každé demokratické společnosti, pokud k takovému pochybení dojde, nelze uplatňovat mocenský diktát početnější koalice, ale musí být umožněna diskuse. To bohužel současné vedení městské části vůbec nepřipustilo," řekl René Pekárek, zastupitel Prahy 6 za opoziční ČSSD.