Opera v Šárce přinesla mimořádný zážitek

První zářijová neděle v Praze 6 tradičně patřila Opeře v Šárce. I letos představení pod širým nebem nabídlo několika tisícům diváků mimořádný zážitek v podobě Smetanovy opery Dvě vdovy.

Hlavní foto

V produkci Originálního hudebního divadla Praha vystoupili v jedinečné atmosféře sólisté, sbor, balet a orchestr opery Národního divadla. Režie představení se ujala už tradičně zkušená dvojice Jana Divišová a Renée Nachtigalová, orchestr Národního divadla v Praze pak vedl opět dirigent Jan Chalupecký. Množství účinkujících za sedmnáctiletou novodobou historii divadla každým rokem stoupá, letos jich bylo okolo dvou set. „Máme dětské herce, zvířecí herce, profesionální zpěváky a samozřejmě i profesionální orchestr a balet,“ upřesňuje jedna režisérek představení Renée Nachtigalová. 

 Výběr Smetanovy opery Dvě vdovy nebyl náhodný. „Povedlo se nám představení propojit s předsednictvím ČR v Evropské unii, a to prostřednictvím životního osudu skladatele Bedřicha Smetany,“ upozornil místostarosta pro kulturu Jan Lacina. Předsednické trio EU pro období do června 2023 tvoří Francie, ČR a Švédsko. Francouzská komedie Feliciena Mallefilla inspirovala libreto české opery a ve Švédsku Bedřich Smetana pět let pobýval.

Opera v Šárce je tradičně součástí oslav Dne Prahy 6, kdy si 4. září Praha 6 symbolicky připomíná vznik městské části. Představení je pro veřejnost zdarma.