VIDEO: Opera Bedřicha Smetany Hubička rozezněla šárecké údolí

V nedělní odpoledne 2. září rozezněla šárecké údolí opera Bedřicha Smetany Hubička. Akce se konala již tradičně v rámci oslav Dne Prahy 6 v přírodním divadle Šárka. I přes zpočátku chladný den představení navštívilo na 10 000 diváků.

Hlavní foto

Hubička byla již osmým představením v novodobé historii původního přírodního divadla v Šárce. Jak už je zvykem, doprovodila ho výstava „Mezi stromy“, kde Taťána Součková zdokumentovala historii divadla od roku 1913 dodnes. Autorkou fotografií z inscenací od roku 2005 je Hana Smejkalová.

„V roce 2013 uplyne 100 let od založení tohoto prvního přírodního divadla v ČR vůbec, připravujeme proto speciální program k tomuto dni, zároveň chceme uvést představení Prodaná nevěsta,“ nechala se slyšet starostka Marie Kousalíková.

 

Účinkovali:

Paloucký – Luděk Vele

Vendulka – Helena Kaupová

Lukáš – Tomáš Černý

Tomeš – Roman Janál

Martinka – Yvona Škvárová

Matouš – Pavel Horáček

Barče – Jana Sibera

Strážník – Jan Markvart

 

Režie – Jana Divišová, Renée Nachtigallová

Dirigent – Jan Chalupecký

Sbormistr – Pavel Vaněk

Kostýmní výtvarník - Josef Jelínek

 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024