Odchod 1991: poslední dny sovětských vojsk u nás připomíná uliční výstava

Před třiceti lety došlo k odchodu posledních sovětských vojáků z území Československa. Mezi ulicemi Hradčanská a Dejvická nyní tento více než rok a půl trvající odsun připomíná velkoformátová výstava fotografií připravená organizací Post Bellum, která bude k vidění bude do konce července.

Hlavní foto

Na československém území se po 21. srpnu 1968 na základě vynucené dohody o dočasném pobytu vojsk usídlila takzvaná Střední skupina sovětských vojsk, která čítala přibližně 75 000 vojáků, disponujících těžkou technikou i letectvem. Téměř okamžitě po 17. listopadu 1989 se začal stupňovat tlak na jejich odchod a následně byla uzavřena československo-sovětská dohoda o odchodu Sovětské armády.

Letos 21. června uplyne přesně 30 let, co opustil poslední železniční transport se sovětskými vojáky a vojenskou technikou naše území. 27. června pak z území tehdejší České a Slovenské Federativní Republiky odlétá i poslední sovětský voják - generál Eduard Vorobjov. Tři desetiletí poté tyto události kolemjdoucím připomíná výstava složená z fotografií a textů na třiadvaceti čtyřstěnných systémech o výšce tří nebo pěti metrů.

„Má to v sobě určitou symboliku. Třicet let od chvíle, kdy území tehdejšího Československa opustil poslední sovětský voják, což byla vedle prvních demokratických voleb nezbytná podmínka k naší vytoužené svobodě, opouští naše území desítky vyhoštěných ruských diplomatů po skandálu kolem Vrbětic,“ vysvětluje místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina a dodává: „Je zřejmé, že Rusko nás i po třiceti letech stále vnímá jako sféru svého velmocenského zájmu. Naším zájmem je naopak budovat strategická spojenectví v západních strukturách a vytvářet sebevědomou zahraniční politiku. Protože jedině to nám zajistí bezpečí a skutečný mezinárodní respekt.“

V pondělí 21. června se na místě setkají autoři výstavy se zástupci městské části a zahájí tím komentované prohlídky a další doprovodný program.

Výstavu připravila Městská část Praha 6 společně s organizací Post Bellum za odborné spolupráce s Ústavem pro studium totalitních režimů. Velkoformátové panely, tzv. watchtovery, již sloužily v roce 2015 během oslav 70. výročí vítězství ve 2. světové válce, v roce 2016 během festivalu Pocta Václavu Havlovi a o další dva roky později, v roce 2018, nabídly velkoformátové fotografie k připomínce sovětské invaze v srpnu 1968.