Na Vypichu vyrůstají červené kaliny

V parku Ladronka na Vypichu bylo vysazeno pět červených kalin. Jde o dar ukrajinských občanů, který Praha 6 přijala jako poděkování za poskytnutí ubytování, pomoc a podporu během stále probíhající války.

Hlavní foto

Spolu s ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem je zasadil starosta Ondřej Kolář. Slavnostní okamžik doprovodily zpěvem lidové písně Červená kalina ukrajinské ženy, které nalezly azyl na území městské části, a také sbor ze ZŠ Marjánka. S poděkováním za komunitu ukrajinských uprchlíků v Praze 6 vystoupila paní Yuliya Rudenko.

 „Červená kalina je po staletí symbolem Ukrajiny a v dnešní době také symbolem ukrajinského odboje. Tato krásná písnička je smutná a zároveň optimistická, říká se v ní, že i když Ukrajina prožívá těžké období, tak bude existovat dál. Jsem přesvědčen, že vyhrajeme válku, kterou rozpoutalo Rusko, protože máme statečnou armádu a přátele po celém světě, kteří stojí za námi,“ řekl velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis.

„Darovaným keřům přeji, aby dobře zakořenily, rostly a dařilo se jim. Aby u nás našly ten správný domov, jako u nás najde spousta lidí z Ukrajiny, kteří svůj domov museli nedobrovolně opustit.  Je naše práce a povinnost jim to tu udělat co nejlepší,“ doplnil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.