Na Vltavu v Praze 6 se mohou vrátit vodní skútry

Pět let nesměli skútraři kvůli ohrožování plavců vždy od 15. června do 15. září na Vltavu nebo na Labe. Nová vyhláška, kterou včera podepsal ministr dopravy Aleš Řebíček, jim umožňuje vrátit se zpět.
Hlavní foto

Zruší totiž zákaz letní plavby vodních skútrů. Ty by mohly vyjet na vodu za dva týdny. Konečné povolení musí ovšem vydat příslušná obec.

V roce 2002 vznikla kontroverzní vyhláška, o kterou se zasadil tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart. S trochou nadsázky lze ovšem říci, že ji přivítali především osadníci na Slapech a na Orlíku, jimž skútry o prázdninách znepříjemňovaly život. Podle vyhlášky č. 241 totiž od té doby nemohly vodní skútry mezi polovinou června a polovinou září vůbec vyjet.

Podle nové vyhlášky je letní provoz povolen pouze v některých lokalitách obou zmiňovaných řek. Konkrétně se jedná o Libochovany, Roztoky u Prahy, Prackovice nad Labem, Lysou nad Labem, Račice, Štěchovice, Prahu 6 a Prahu 8, Kralupy nad Vltavou, Nový Vestec, Štětí a Malé Žernoseky.

Tato vyhláška je tak výsledkem dlouhého boje skútrařů, kteří dokonce letos v dubnu přivezli před pražské ministerstvo dopravy dvě desítky vodních skútrů a pět motorových lodí. Původně chtěli budovu zcela zablokovat, nicméně ministerstvo nakonec ustoupilo a společná komise pak dojednala podobu nové vyhlášky.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024