Na děti čeká na Bambiriádě 25 spolků pro volný čas

Na Vítězném náměstí začala včera největší přehlídka dětských kroužků a aktivit Bambiriáda. Děti si zde mohou vybrat z nabídky 25 sdružení, kde mohou trávit volný čas. Kromě Prahy se Bambiriáda koná ještě v dalších 12 městech po celé republice, trvat bude do neděle.

Hlavní foto

Mottem letošního ročníku je slogan Tvůj průvodce volným časem. S tím souvisí také jedna z novinek - interaktivní tabule, na které se dětem i jejich rodičům po zadání místa jejich bydliště zobrazí možnosti, kterak mohou ve vybrané lokalitě trávit svůj volný čas.

"Tabule je propojena s informačním serverem www.kamchodit.cz , který umožňuje jednoduché vyhledání možností, které v dané lokalitě nabízejí organizace pracující pro mládež. Rodiče tak snadno zjistí například to, jaké dětské spolky fungují v blízkosti jejich bydliště či školy, kterou jejich potomek navštěvuje," nastínila projektová manažerka Bambiriády Blanka Lišková. Současně dodala, že projekt využívá údajů poskytnutých jednotlivými dětskými organizacemi a také toho, že společnost Google uvolnila své mapy pro volné použití.

I přes zatažené počasí se na Dejvický "kulaťák" trousili rodiče s dětmi, ale i celé školní třídy už od rána. Hned při výstupu z metra Dejvická mohli zájemci dostat vstupenku do areálu napodobujícího městečko s malými náměstími. "Ne proto, že by se snad za návštěvu Bambiriády mělo platit -- vstup na akci je jako vždy zdarma -- ale aby držitelé lístků mohli případně uplatnit uplatnit některé další výhody," upozornili organizátoři. S lístkem z Bambiriády mohou děti do 15 let až do neděle zdarma navštívit třeba Národní muzeum nebo si prohlédnout největší modely vláčků v Království železnic.

Na Vítězném náměstí si mohou děti vyzkoušet třeba střílení na terč, u stanoviště Pionýra je čekají lanové překážky nebo výroba korálků. U stánku pražských domů dětí a mládeže si děti mohou zkusit florbal. Vysoká škola chemicko-technologická, na jejímž pozemku se Bambiriáda koná, zase předvádí chemické pokusy. Největší fronta ale stojí u atrakce, kde se děti zavěšené na gumách houpou ve volném prostoru, malí návštěvníci se také hrnou na obří trampolíny.

Pražané mohou zavítat na Bambiriádu také na besedu s olympioničkami Danou Zátopkovou a Barborou Špotákovou, celý den se na pódiu konají i vystoupení dětí z tanečních a pěveckých kroužků.

Kromě hlavního města se Bambiriáda koná v Českých Budějovicích, Chebu, Chomutově, Chrudimi, Jihlavě, Liberci, Náchodě, Ostravě, Plzni, Příbrami, Zábřehu na Moravě a Zlíně. Pořadatelé doufají, že dnešní pošmourné počasí se do víkendu zlepší, přichystána je však i mokrá varianta programu. Podle Sedláčka je kvůli povodním nejistý osud Bambiriády ve Frýdku-Místku, možná se zde bude konat o týden později. Loni zavítalo na Bambiriádu kolem čtvrt milionu účastníků, jen v Praze se přišlo podívat 40 000 lidí. Informace o akcích v jednotlivých městech jsou na stránkách www.bambiriada.cz

Fotogalerie na FB

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024