Na Bílé hoře se znovu bojovalo

Rány z pušek, křik raněných, zkrvavené ležící postavy a dusot koňských kopyt. Tak vypadalo o víkendu u obory Hvězda, kde se sešlo bezmála osm stovek šermířů, aby divákům předvedli rekonstrukci bitvy na Bílé hoře z roku 1620.
Hlavní foto

Velkolepou a zároveň realisticky podanou podívanou přišlo zhlédnout asi 2500 diváků. Své umění předvedli kromě českých a moravských šermířů také soubory ze Slovenska, Anglie a Německa.
„Snažíme se držet se reálií, ale zároveň dělat show. Scénář tvoříme několik měsíců dopředu a stejně dlouho se modlíme za hezké počasí,“ řekl jeden z organizátorů Milan Sýkora.

Jedinečný výlet do historie České země si tak o víkendu mohli dopřát lidé, kteří vyrazili na Bělohorskou pláň. Kromě rekonstrukce slavné bitvy na Bílé hoře zde mohli spatřit vystoupení dělostřelců, ukázky výcviku vojáků nebo si prohlédnout vojenského ležení. Akci upořádala skupina historického šermu Rytíři Koruny České ve spolupráci s městskou částí Praha 6.

Oslavy spojené s rekonstrukcí bitvy, jež se stala zlomem pro České země, zahájil už v pátek večer slavnostní průvod Prahou. Samotnou akci odstartovalo v sobotu dopoledne otevření velkého historického tržiště s dobovými stánky. Obraz o tehdejším životě vojska si diváci mohli vytvořit při zkoušení brnění, testování zbraní, prohlídce stájí nebo vojenského ležení. Odvážnější jedinci se zapojovali do soutěží ve střelbě a jiných vojenských disciplínách.

Projekt nazvaný Bílá hora 1620 vznikl jako nezisková aktivita lidí se zájmem o historii a vojenství. Iniciátorem je skupina historického šermu Rytíři Koruny České, která přizvala ke spolupráci téměř třicet podobných skupin z České republiky i zahraničí.
"Naším cílem je posílení tradic a zájmu veřejnosti o historii. Rekonstrukce bitvy v žádném případě nesouvisí s oslavou války nebo militarismu, naopak se snažíme o připomínku základních hodnot života," vysvětluje další z organizátorů, Ondřej Kotyza. "Bitvu, to znamená i pohyb a střety jednotlivých oddílů, jsme se snažili realizovat tak, aby se co nejvíce podobala skutečné historické události na Bílé hoře," doplnil Kotyza.


(podle tyden.cz)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024