MY AIRFLECTION – módní přehlídka Evy Brzákové

E:be představí novou kolekci na Dnech módy ve Skleněném paláci 3.11.2011 od 17:30 – MY AIRFLECTION – módní přehlídka Evy Brzákové / e:be. V rámci výstavy 7.000 minut autorské módy a designu ve Skleněném paláci 1.1.2011 – 11.11.2011

Hlavní foto

MY AIRFLECTION je společná akce módní návrhářky Evy Brzákové (módní značka E:be) a designérky Leony Škanderové, které zvou do dejvického Skleněného paláce na společnou módní přehlídku a výstavu aktuální tvorby.

Hosty akce jsou textilní designérka Kyoko Nagasawa, která představuje pletené doplňky, designéři Zdeněk Vacek & Daniel Pošta vystavující originální šperky a produktový designér Jan Jaroš (COHNSTUDIO), který prezentuje jedinečné výrobky ze skla.

Stejně jako ve svých předchozích kolekcích zůstává Eva Brzáková ve své nejnovější kolekci s názvem MY AIRFLECTION věrná sofistikovanému tvarosloví, osobitým detailům a neotřelým kontrastům. Silueta dámských modelů pro podzim a zimu 2011/12 kombinuje vlivy 40. a 60. let s aktuálním designem a promyšlenou vizí maximální funkčnosti a pohodlí. Kolekce je poetickou oslavou moderní ženy, vnějším odrazem její krásy a noblesy. „MY AIRFLECTION je jemné zakřivení atmosféry, které působí žena svým elegantním vyzařováním,“ doplňuje autorka kolekce, Eva Brzáková.

Střihová řešení modelů byla inspirována funkcionalistickým nábytkem. Prvotním předobrazem byly pro Evu Brzákovou legendární křesla a židle s kovovými konstrukcemi a koženými polstrovanými sedáky. I její modely jsou tvořeny pomyslnými liniemi, které jako konstrukce nesou látku. Osobité propojení organických tvarů  s  výraznou geometrií nahrává rozvlněné a ležérní nonšalanci. Výsledný celek působí elegantním, současným dojmem.

V kolekci jsou použity vysoce kvalitní materiály s technickými povrchy v temně modré a šedé škále. Nechybí ani olivové a petrolejové odstíny zelené, které doplňují barvy exotického koření. Teplé odstíny červené a oranžové působivě kontrastují v kombinaci s technicky – formálními odstíny. Hřejivý element zaručují pro kolekci navržené originální pleteniny japonské textilní výtvarnice Kyoko Nagasawa. Kolekce je doplněna koženými taškami a pásky designérky Leony Škanderové, která se značkou e:be dlouhodobě spolupracuje a vytváří pro její kolekce osobité kožené doplňky.

Vystavená kolekce bude prezentována na módní přehlídce ve čtvrtek 3. listopadu v 17:30 hod. K dámským modelům se připojí i malá ukázka pánské módy. Oděvy Evy Brzákové doplní vedle pletenin, pásků a tašek také šperky Zdeňka Vacka a Daniela Pošty. Vzhled modelek dotáhnou k dokonalosti partneři výstavy  - kadeřnický salon Robert Starý a Žilka Optik Studio.

Vybrané modely z výstavy budou vydraženy ve prospěch Konta BARIÉRY.

Výtěžek z aukce pomůže paní Veronice Dufkové z Prahy 6, která je po autonehodě odkázána na vozík. Veronice je 24 let a je matkou tříletého Pavlíka. Nyní se snaží co nejvíce vrátit svůj život do „starých kolejí“ . Chce se přihlásit ke studiu na Metropolitní univerzitu, kde studuje už řada dalších lidí se zdravotním handicapem. Moc ráda by se také zase znova naučila plavat. Má zapůjčený handbike, díky kterému může opět jezdit do přírody a udržet si tak fyzickou kondici, která je pro vozíčkáře snad ještě důležitější než pro ostatní, zdravé lidi. V tom by jí velice pomohl rehabilitační přístroj Motomed. Ten však stojí téměř 100.000 Kč. Právě na tento účel proto poputují prostředky získané z dražby vybraných modelů mladých módních návrhářů.

Součástí výstavy budou i besedy s módními návrhářkami určené nejen pro studenty odborných škol: 7. a 9.11. v 11 hodin a 7. a 8.11. ve 13 hodin

Nad výstavou  převzala záštitu starostka MČ Praha 6 Ing. Marie Kousalíková.

 


 

E:be

Módní návrhářka Eva Brzáková založila značku e:be v roce 2005. První kolekce s názvem Let there Be Fashion, s níž zakončila své magisterské stadium na Universität der Künste v Berlíně, položila základní stavební kámen módní značce zaměřené na malosériové kolekce s originálním a osobitým designem. Modely E:be reflektují nezávislou, sebevědomou ženu, která nepostrádá šarm, vitalitu a ženskost. Originální střihy, stejně jako kvalitní materiáy, unikátní potisky a ruční zpracování patří k pilířům značky. Textilní potisky pro e:be od roku 2007 navrhuje Eva Holá a dámské tašky, obuv a kožené doplňky Leona Škanderová.

Příznivci sofistikované sportovně-elegantní módy mají příležitost seznámit se nejen s aktuální kolekcí, ale i tvorbou a filozofií e:be v pražském showroomu značky Trezor.

Eva Brzáková

je absolventka módního návrhářství na Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze a magisterského studia na Universität der Künste v Berlíně. Během studií absolvovala tvůrčí pobyty v Barceloně a Paříži, na které navázala stáží u Versace Prete-a-Porter  v Itálii. Své autorské kolekce předvedla na přehlídkách v Barceloně, Paříži, Berlíně, Rize a Curychu i na místních výstavách Styl a Designblok. V roce 2006 obdržela na ModeMesse Düsseldorf speciální cenu pro mladé evropské návrháře a prestižní ocenění TOP STYL DESIGNER na módním veletrhu Styl s kolekcí Grand Tour. Tato kolekce získala rovněž nominaci na Baltic Fashion Award v Rize. Od roku 2007 se věnuje i zakázkové tvorbě. Textilní potisky pro e:be vytváří grafická designérka Eva Holá, kožené doplňky a tašky, které jsou součástí kolekcí e:be navrhuje Leona Škanderová.

Leona Škanderová

studovala  na VŠUP obor Design obuvi a oděvních doplňků. Následovalo experimentování s tvary a s používanými materiály. V  roce 2003 byly tyto zkušenosti oceněny Design centrem České republiky „Excellent Design” za návrh a realizaci dámských tašek a následně i  v Düsseldorfu „Gabor” Award za návrh a realizaci obuvi. Další úspěšná kolekce obuvi a tašek pro oděvní návrhářku Denisu Novou v roce 2004 odstartovala tvorbu malých kolekcí, které se později stávají nedílnou součástí oděvních kolekcí Evy Brzákové. Specializuje se na výrobu z nejodolnějšího materiálu, kterým je přírodní kůže. Uchvátila ji svými prvotřídními vlastnostmi,  charakteristickou vůní i dokonalým zážitkem z dotyku a ojedinělou patinou, dodávající celkovému designu přidanou hodnotu. V  nové kolekci podzim/zima 11/12 vynikají jednoduché elegantní geometrické formy tašek a opasků s promyšleným detailem. Černé, tlumené hnědé tóny jsou zvýrazněny okrovo-rezatými akcenty. Celku Dominuje kontrast hladké kůže a kůže s tepelně vytlačenými vzory. Kolekce oslovuje náročnou nositelku, vyspělou citlivou ženu, která je kreativní,  stylová s touhou po vysokém  a přesto dostupném standardu. Umožňuje jí být sama sebou.

Kyoko Nagasawa

vystudovala textilní design na renomované Tama Art university v Tokiu, následně završila masterstudium na univerzitě v Southampton ve Velké Británii. Od roku 2005 žila a pracovala v Itálii, v roce 2008 se usadila v Německu. Zde se zúčastnila řady výstav a přehlídek. Ve své tvorbě kombinuje tradiční východní i evropské techniky. Její unikátní výrobky nabízí módní butiky zejména v Miláně a Berlíně.

Zdeněk Vacek a Daniel Pošta

vystudoval obor zlatník a klenotník a poté se několik let věnoval opravám starožitných šperků a praxí v různých zlatnických ateliérech. Před 8 lety se setkal se svým současným spolupracovníkem Danielem Poštou, který v té době studoval Architekturu a design u prof. Jiřího Pelcla a Radima Babáka na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze. Jejich debutovou kolekcí se stala v roce 2005 Nympha, která jim vynesla ocenění Talent roku na přehlídce Designblok a zařadila je mezi přední osobnosti českého šperku a designu. Zde představili svůj specifický rukopis, který je typický propojením organických tvarů s technicistními detaily a sci-fi estetikou. Ušlechtilé kovy kombinují s materiály jako jsou například satén, shluky perel či syntetické polymery.

V podobném duchu pokračovala i kolekce Orchis, v niž proměnili své šperky v květy tropických orchidejí a následovala Bye Bye Birdie, která opět odkazuje na přírodní motivy, ztvárněné za pomocí současných technologií.

Zatím poslední kolekce této tvůrčí dvojce byla představena na letošním Designbloku. Série šperků s názvem Virus prezentuje chemické a biologické procesy, při kterých jsou různé objekty napadány cizorodými látkami. Za tuto kolekci byli oceněni Cenou šéfredaktorů za nejlepší kolekci šperků na Designbloku 2011.

Zdeněk Vacek a Daniel Pošta kombinují tradiční řemeslné zpracování s inovativními technologiemi a postupy. Provedení se vyznačuje vysokým podílem ruční práce, kdy je důraz kladen na detail každého komponentu. Během posledních let se jejich tým rozrostl o spolupracovníky z řad zlatníků a designérů, a pravidelně spolupracují i s filmovými režiséry, módními návrháři a dalšími umělci.

Jan Jaroš

studoval na SUPŠ v Turnově obor zlatník/stříbrník a poté pracoval jako externí návrhář kovových doplňků pro bižuterii. Později vystudoval VŠUP v Praze a absolvoval semestrální stáž na Polytecnico di Milano v ateliéru návrhářství oděvních doplňků a konstrukce svítidel. V posledních letech se věnuje designu nápojového skla, jídelních souprav či příborů pod značkou Cohnstudio.

MY AIRFLECTION
7000 minut autorské módy a designu ve Skleněném paláci; Náměstí Svobody 1, Praha 6 – Dejvice

Pod záštitou starostky Městské části Praha 6 Ing. Marie Kousalíkové.

Pořadatelé:

  • Taktika Muzika
  • Městská část Praha 6
  • E:BE (Eva Brzáková)

Spolupráce:

  • Konto Bariéry, Božena Jirků
  • Ing. Arch. Bohumil Beránek
  • Leona Škanderová
  • Kyoko Nagasawa
  • Jiří Jaroš (COHNSTUDIO)
  • Zdeněk Vacek and Daniel Pošta

Producent: Vladana Rýdlová, Taktika Muzika
Produkce: Klára Voskovcová, Eva Brzáková
Propagace a mediální podpora: Ivana Barková (Taktum), Eva Kazscziak (Konto Bariéry)
Spolupráce: Petr Mändl, Klára Čudová
Fotografie: Roman Dietrich
Architektonické řešení: Jiří Janíček
Grafická úprava: Eva Holá
Tisk: Signpek
Instalace: Jiří Janíček, Stáňa Šedivá
Osvětlení: Adam Uzelac
Ozvučení: Ivan Horák
Produkce doprovodných programů: Taktika Muzika, Eva Brzáková
Aukce modelů pro Konto Bariéry: Galerie Kodl 

PARTNEŘI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ:

Čermák a Hrachovec

Poděkování:

  • Salón Robert Starý
  • Filip Novák
  • Žilka Optik Studio
  • Pavlína Svatoňová
  • Srdjan Stanojević a Jakub Uhlík (d76)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024