Muzeum láká na staré gramofony

Staré gramofony, telefony, televize nebo přenosné přehrávače, které už mají leccos za sebou. To všechno je od včerejška k vidění v odletové hale ruzyňského letiště.
Hlavní foto

Otevřelo se tu totiž Muzem spotřebičů. Výstava mapuje vývoj elektrických přístrojů od minulého století po současnost. Expozice vznikla ze soutěže pro sběrné dvory O nejstarší sebraný elektrospotřebič, kterou vyhlásila společnost Asekol loni.

„Při tvorbě muzea jsme kladli důraz zejména na zábavnost, chceme vtáhnout návštěvníky do hry. Příchozí si tedy budou moci některé spotřebiče sami vyzkoušet. Podívají se a poslechnou si historické televizní a rozhlasové záznamy, zahrají si jedny z prvních počítačových her jako jsou Packman, Snake nebo Tetris a zavzpomínají na volání ze staré dřevěné telefonní budky,“ popsala Hana Ansorgová.

Výstava potrvá do 5. dubna. Unikátních modelů je k vidění zhruba stovka. 

Videoreportáž TV6 ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024