Model bitvy na Bílé hoře i repliky praporů ve Skleňáku

K 400letému výročí bitvy na Bílého hoře připravila městská část ve spolupráci se spolkem Bílá hora 1620 a Rytíři Koruny české poutavou výstavu v Galerii Skleňák. Díky unikátnímu výstavnímu prostoru ve výlohách Skleněného paláce se tak jedná o jednu z mála kulturních událostí, na kterou může veřejnost při současné epidemické situaci pozvat. K vidění je na náměstí Svobody do konce listopadu.

Hlavní foto

„Listopad je pomyslným završením oslav 400 let bitvy, přičemž 8. listopad připadá na den, kdy byla v roce 1620 svedena samotná blesková bělohorská bitva. Výstavní expozice ve Skleněném paláci je závěrečnou připomínkou a shrnutím celé události,“ přibližuje Eva Smutná, radní pro strategický rozvoj a výstavnictví.

Samotná výstava se týká nejen historie a průběhu samotné bitvy, ale prostřednictvím velkoformátových fotografií přibližuje návštěvníkům 16 ročníků jejích zdařilých rekonstrukcí. Na velkolepou rekonstrukci slavné bitvy na Vypich do Prahy 6 každý rok zamíří tisíce návštěvníků, ale z celé Evropy se sjíždějí i účastníci bitvy a fanoušci historie, aby podívanou pro zvědavé diváky sehráli co nejvěrněji s pomocí replik historických zbraní i oděvů.

Za výlohami galerie můžete spatřit repliky praporů jak českého vojska, tak císařské armády, kyrys – součást zbroje používanou jako brnění, ze zbraní pak mušketu, kord nebo lehký polní kanon ráže 35 mm. Prohlédnout si můžete císařské nebo stavovské přilbice.

Výjimečným exponátem je dioráma, která znázorňuje nástup stavovského útoku vedeného mladým knížetem Kristiánem z Anhaltu. Model bitvy byl vytvořen přímo pro tuto výstavu a je na něm 180 vojáků, 50 jezdců a 4 děla. Výroba modelu trvala dva měsíce.

Informační publikaci a plakáty k výstavě si můžete stáhnout zde

Více fotografií zde

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023