Létající Čestmír? Asteroid? Prahu 6 zasáhl meteorit

Na Vítězném náměstí se ve čtvrtek 3. září v časných ranních hodinách objevil meteorit. Praha 6, která poutá pozornost veřejnosti intervencemi do veřejného prostoru víc, než kterákoli jiná městská část, si i touto cestou připomíná 100 let od svého založení.

Hlavní foto

Meteorit na Vítězném náměstí měří asi 3 metry, váží přibližně 3 tuny a pochází z dílny sochaře Michala Gabriela, který jej k oslavám 100. výročí městské části zdarma zapůjčil. Michal Gabriel je autorem známých soch bronzových koní zdobících oblíbený park Petra Šabacha v Dejvicích před kostelem Čs. církve husitské a také autorem jedné ze sedmi soch v galerii pod širým nebem v parku na Hadovce, který vznikl v roce 2004 (dalšími autory jsou František Skála, Stefan Milkov, Jaroslav Róna a Jasoň Zoubek).

Praha 6 dlouhodobě poutá pozornost uměleckými intervencemi do veřejného prostoru. V roce 2016 vyvolala velkou společenskou debatu Lavička Ferdinanda Vaňka, jejíž instalací v Kampusu Dejvice vyvrcholil festival Pocta Václavu Havlovi. V roce 2018 zase veřejnost s velkým ohlasem přijala pomník Vějíř Žofie Chotkové u Písecké brány na Hradčanech, který v horkých měsících osvěžuje okolí vodní tříští. Značnou pozornost, která přesahuje hranice Prahy 6 i českého státu, vyvolalo letos na začátku dubna dlouho připravované přemístění sochy maršála Koněva z Bubenče do depozitáře Muzea paměti 20. století, stejně jako záměr městské části vypsat výtvarnou soutěž na pomník osvobození Prahy na konci 2. světové války. Rovněž se připravuje instalace v parku Marie Terezie na Hradčanech, kde se 20. října 2020 chystá Praha 6 odhalit první tuzemskou sochu této významné habsburské panovnice, jediné ženy – královny na českém trůnu.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024