Lavičky, stromy a předzahrádky. Bělohorská bude příjemnější.

Bělohorská ulice je významnou pražskou obchodní třídou, klíčovým veřejným prostranstvím Prahy 6 a místem se značným potenciálem pro rozvoj. 

Hlavní foto

Koncepční studie, která v nejbližších měsících vznikne, pomůže vytvořit konkurenceschopnější a příjemnější ulici.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) v těsné spolupráci s částí Praha 6 bude od září 2015 zpracovávat koncepční studii, která poslouží jako podklad pro budoucí revitalizaci ulice. Napomůže ke koordinaci jednotlivých investičních záměrů tak, aby realizované zásahy odpovídaly významu ulice a reagovaly na současné potřeby obyvatel města. Koncepční studie naváže na rekonstrukci tramvajové trati a tramvajových zastávek z loňského roku. Tehdy sice došlo k výměně kolejí, nevznikla však celková koncepce, která by vytvářela kvalitnější a přívětivější veřejná prostranství pro obyvatele této ulice. Nyní se proto architekti a urbanisté zaměří na smysluplnou obnovu navazujících veřejných prostranství, které by poskytly příjemný prostor pro setkávání. Jde o úsek od Patočkovy ulice, kde již výměna kolejí proběhla, až po Dlabačov, který rekonstrukce čeká až v dalších letech.

Kvalitnější a přívětivější veřejná prostranství

V rámci rekonstrukce budou například upraveny chodníky, které budou rozšířeny a vydlážděny, doplněny nebo vyměněny lavičky, kontejnery a další mobiliář. Zlepší se i podmínky pro umístění restauračních předzahrádek. Pro zjednodušení přecházení z jedné strany ulice na druhou budou přidány přechody, ulice bude celkově dopravně zklidněna a budou zavedena bezbariérová opatření. Koncepční studie prověří i možnost výsadby nových stromů, kterými by byla doplněna kaštanová alej. To jsou jen některá z doporučení Manuálu tvorby veřejných prostranství, ze kterého bude rekonstrukce vycházet.

Město zapojí občany

Rekonstrukce však nemůže proběhnout bez většího zapojení občanů, kteří v ulici bydlí nebo ji denně používají. Občanská účast bude mít dvě fáze. V  první, která proběhne v září 2015, budou aktualizovány výsledky participace z předchozích let. V této fázi bude doplněno hodnocení současného stavu a zjišťovány aktuální potřeby uživatelů Bělohorské ulice. V druhé fázi, po vytvoření koncepční studie, budou mít občané možnost zkonzultovat a okomentovat návrh studie.

Související články