Ladronka ožívá novým cirkusem

Po dobu dvou týdnů až do 2. června ožívá park Ladronka poblíž Vypichu novým cirkusem. Cirkusová vesnička se čtyřmi šapitó představuje veřejnosti nový cirkus a jeho disciplíny. Jedinečná akce nabízí dětem i dospělým kromě premiérových představení také workshopy žonglování, pozemní i vzdušné akrobacie, provazochodectví, parkouru i školní lekce projektu TěloCIRK, který zpestřuje hodiny tělocviku cirkusovými prvky.

Hlavní foto

„Jsem rád, že se nám povedlo návštěvníkům Ladronky nabídnout zajímavou aktivitu, která neruší běžný sportovní provoz areálu a je atraktivní pro všechny věkové kategorie. Všechny zvu na Ladronku, a zejména děti, ať si přijdou vyzkoušet třeba žonglování nebo akrobacii v šálách," říká za městskou část, která pro dvoutýdenní akci vytipovala a poskytla pozemky, starosta Jakub Stárek. „Pokud se letošní zkušební ročník setká s dobrým ohlasem veřejnosti, rád bych, aby se z toho stala tradiční akce na šestce," dodává.

„Cirkus BASE je vlastně možnost, jak vyvézt jedinečný koncept CIRQUEONu za hranice pražských Nuslí, kde sídlíme, a vyzkoušet si ho na vlastní kůži ve veřejném prostoru. V jeho rámci si děti i dospělí osahají všechny cirkusové disciplíny v otevřených i plně vedených workshopech,“ vysvětluje koncept Cirkusu BASE umělecká ředitelka CIRQUEONu Šárka Maršíková, která již desátým rokem stojí za mezinárodním festivalem Cirkopolis.

V nabídce vedených workshopů jsou i bleší cirkusy, oblíbené cirkusové hrátky pro děti od 1 do 3 let a jejich rodiče, family cirkusy pro větší děti a rodiče, lekce FotrCIRKu určené dětem a jejich tátům, kurzy švihadel a hoopingu (cvičení s obručí). Že cirkus nemusí být jen volnočasovou aktivitou a může být součástí běžných hodin tělesné výchovy, ukazuje inovativní projekt TěloCIRK zaměřený na studenty a učitele. Tyto alternativní hodiny tělocviku se zapojením cirkusových disciplín si mohou studenti vyzkoušet v průběhu lekcí na Cirkusu BASE. „Cirkus je navíc směr, jenž kombinuje sport a umění. To znamená, že kromě tradičních dovedností, jako je síla, flexibilita a koordinace, rozvíjí i kreativitu a sebevyjádření. Důležitým aspektem je i práce s učiteli, kteří mohou prohloubit své dovednosti v akreditovaných kurzech cirkusové pedagogiky,“ přibližuje TěloCIRK projektová manažerka vzdělávání Markéta Lázňovská.

Většina představení se uskuteční pod širým nebem a bude pro diváky zdarma. Na představení, která se odehrají v šapitó, je potřeba si zakoupit vstupenku na webových stránkách www.cirkusbase.cz nebo přímo na stránkách prodejního portálu GoOut.

Související články