Květiny pro charitu: vzdělávat a pomáhat

Unikátní projekt „Květiny pro charitu“ v rámci obecního programu Prahy 6 s názvem „Šestka kvete“ oslovil desítku diplomatických misí.
Hlavní foto

„Řekni to květinou,“ prozradila při společném setkání se starostou Prahy 6 Tomášem Chalupou jedno holandské přísloví bývalá velvyslankyně Nizozemska Ida Leonore Van Veldhuizen-Rothenbucher a doplnila: „Nejde jen o to dávat květiny jako dárek, květinou hlavně říkám, že mám nějaký vztah buď k člověku nebo také k místu. A já jsem velmi šťastná, že Praha 6 je plná květin.“

Stejného názoru jsou i představitelé řady dalších zemí, které mají v Praze 6 své diplomatické zastoupení. Proto letos při premiéře projektu „Květiny pro charitu“ nebylo výjimečném jevem vidět v ulicích Prahy 6 velvyslance v rolích „zahradníků“. V pokleku každý u svého záhonu zasadil květiny, které svou barevností nejvíce připomínají jejich národní barvy.

Vše odstartoval velvyslanec USA v České republice Richard W. Graber s manželkou Alexandrií, kteří společně se starostou Chalupou zasadili své květiny na Vítězném náměstí. Záhon pod patronací Velvyslanectví USA na Vítězném náměstí obsahuje čtyři druhy květin: Begonii červenou a bílou, Starček přímořský a Axamitník. “Jsem velmi rád, že Velvyslanectví Spojených států amerických má patronát právě nad záhonem na Vítězném náměstí, v centru Prahy 6. Květiny jsou nádherné, samotný nápad velmi chvályhodný a příspěvek na charitu velmi potřebný,“ zhodnotil účast Velvyslanectví USA velvyslanec Richard W. Graber

Následovalo pak založení záhonu pod patronací Velvyslanectví Ruské federace před hotelem Crown Plaza, na kterém se podílel velvyslanec Alexey Leonidovich Fedotov. Záhon obsahuje begonie červené a bílé, šalvěj zářivou a šalvěj pomoučenou. “Velvyslanectví Ruské federace je velice vděčno Praze 6 a osobně panu Chalupovi za pozvání k účasti na této dobročinné akci, která jistě pomůže lidem. Jsme také rádi, že tyto květiny budou zdobit jedno z centrálních a hezkých pražským míst, obzvláště proto, že v Praze 6 trávíme většinu svého času,“ zhodnotil společnou aktivitu velvyslanec Alexey Fedotov.

Zhruba dvě hodiny poté stejný akt proběhl na Bachmačském náměstí, kde svůj záhon získal velvyslanec Thajského království Thanarat Thanaputti. Záhon je osázen šalvějí zářivou s bílými i červenými květy, šalvějí pomoučenou, starčekem přímořským a begonií stálokvětou.

Několik dní před nešťastným čtvrtfinálovým zápasem na mistrovství Evropy mezi českými a tureckými fotbalisty založil velvyslanec Turecké republiky v ČR Koray Targay ve tvaru turecké vlajky záhon na křižovatce Na Ořechovce – Slunná ve Střešovicích obsahující červené a bílé begonie voskovky – ledovky a petúnii zahradní. Ten samý den ještě vznikl záhon na Krupkově náměstí v Bubenči, který je pod patronací země, kde květina je téměř národním symbolem. I proto v květinovém projektu nemohl chybět velvyslanec Nizozemského království v ČR Jan Lucas Inayat Van Hoorn. Nizozemský záhon zdobí šarlatově červená a bílá begonie a modrofialová šalvěj pomoučená.

Další země, které projevily o účast v květinovém projektu jsou Chorvatsko, Moldavie nebo Kanada. Velvyslanec Chorvatské republiky Marijan Ramušćak proto bude sázet své květiny ve středu 25.6. v 16 hod. v parku Nikoly Tesly v Dejvicích. O termínech pro další země se jedná.

Pro květinový program našla radnice inspiraci v Chicagu. „Kromě samotných květin jsme k tomu přidali charitativní kontext. Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Letos jsme nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ řekl Chalupa.

Druhou rovinou projektu je vzdělávací rovina. Tu charakterizují informační cedule, které informují nejen o tom, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale především ve fotografii s textem popisují samotné květiny, které v záhonu kvetou. „To, že do města patří květiny a příroda vůbec, nikdo nepochybuje. Zjistili jsme však, že celá řada dětí, ale i dospělých neví, co kolem nás roste. Chápeme proto podobnou informační osvětu i jako část environmentální politiky, kterou se na rozdíl od mnohých jedinců z různých politických stran, kteří o ní pouze hlásají, snažíme takto v praxi realizovat,“ tvrdí Chalupa.

Květiny pro charitu jsou příkladem unikátní spolupráce samosprávy a diplomatických misí se sídlem v Praze 6. Praha 6 je žádaná nejen pro bydlení, administrativu a obchodní zastoupení, ale také právě pro diplomatické mise. Především v kvalitní vilové zástavbě z 19. a 20. století v Dejvicích, Bubenči a na Ořechovce našla zázemí většina zahraničních zastoupení v České republice. Objektů s diplomatickým statusem, tedy velvyslanectví a rezidencí, je dnes v Praze 6 celkem 65. S představiteli států se pravidelně setkává i vedení městské části vždy na začátku roku na tzv. Glass of wine.

Šestka stále kvete

Kromě záhonů pod patronací jednotlivých velvyslanectví v Praze 6 kvete více než 151.000 květin. Letos vznikly navíc čtyři nové záhony. “Zjistili jsme, že rozkvetlé ulice lidi těší. Květinové záhony a i jiná květinová výzdoba k veřejným prostranstvím velkoměsta patří. Květiny svou barevností a mnohotvárností zpříjemní a zkrášlí každodenní pobyt ve městě a na veřejných prostranstvích a je potřeba je chápat jako součást vyspělé kultury městského prostředí,“ domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Související články