Kvalita vody v nádrži Džbán se zlepšila

Kvalita vody v nádrži Džbán v Praze 6 se zlepšila, ubylo tam sinic. Lidé se ve Džbánu už mohou koupat, měli by se ale poté osprchovat.
Hlavní foto

Řekl to Matěj Čermák z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Na koupališti v Motole je voda vhodná ke koupání, u ostatních koupališť nemají hygienici ještě výsledky nových rozborů.

Ještě před týdnem hygienici kvůli sinicím koupání ve Džbánu nedoporučovali. "Situace se zlepšila, ale citlivé osoby, jako jsou malé děti, alergici a těhotné ženy, by měly být opatrné a spíše by se vůbec neměly koupat," uvedl Čermák.

Lidé bez zdravotních problémů by podle něj neměli zaznamenat po koupání nějaké komplikace. Nový odběr vody mají hygienici také z Hostivařské nádrže, jeho výsledky ale podle Čermáka dosud nejsou známé. Při posledním měření byla v Hostivaři zhoršená jakost vody, kdy hygienici po koupání doporučují sprchu.

V případě Lhotky a Šeberáku mají hygienici poslední rozbory z poloviny června. Tehdy byla v obou koupalištích voda vhodná ke koupání. "Informace je ale velice stará, lidé by proto měli zvážit, jestli se tam půjdou koupat," poznamenal Čermák. Podle něj totiž může být v současnosti situace úplně jiná.

Provozovatelé koupališť musí podle Čermáka dělat odběry každých 14 dní. V minulých týdnech ale měli někteří kvůli počasí zavřeno, a proto žádné odběry nezaslali. "Teď by ale neměli zahájit provoz, dokud nebudou znát kvalitu vody," dodal Čermák. Pražská hygienická stanice údaje o kvalitě vody v koupalištích pravidelně aktualizuje na svých internetových stránkách www.hygpraha.cz

Související články