Knihy pro seniory v domech s pečovatelskou službou

Kniha je přítel člověka. Proto se Praha 6 rozhodla společně s Národní technickou knihovnou obdarovat literaturou seniory v domech s pečovatelskou službou. Stalo se tak u příležitosti s Mezinárodního dne darování knih. 

Hlavní foto

Národní technická knihovna vyzvala své čtenáře a příznivce, aby přinesli knihy, jimiž chtějí udělat radost potřebným. Zájem byl značný, během několika dní se podařilo vybrat celkem 918 knižních titulů. Část z nich dnes putovala do domů s pečovatelskou službou, které jsou příspěvkovými organizacemi Prahy 6 – konkrétně jde o DPS Šlejnická a DPS Liboc. Osobně je sem dovezl radní Prahy 6 pro sociální politiku a zdravotnictví Marián Hošek.


„Zejména v současné složité době, kdy jsou omezovány kontakty, se senioři mohou cítit osamoceně. Věříme proto, že je kniha potěší,“ říká Marián Hošek a dodává: „Jsem opravdu mile překvapen, jaké množství knih se nakonec sešlo. Děkujeme všem, kteří se k akci připojili, a děkujeme také Národní technické knihovně za spolupráci.“


Pro jednotlivé domy s pečovatelskou službou sestavili zástupci Národní technické knihovny speciální knižní balíčky tak, aby si každý ze zdejších klientů přišel na své. „Některé z nashromážděných knih jsou očtené, jiné vypadají jako zcela nové. Celkově ale jde o skutečně pěkné, kvalitní a zajímavé tituly,“ potvrzuje ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda, že bylo z čeho vybírat.


Senioři se tak mohou těšit na například na biografie významných osobností, napínavé románové příběhy, ale i sportovní literaturu. „Dostali jsme dokonce i knihy o architektuře na Praze 6, které si rádi prohlédnou nejen naši klienti, ale i my sami,“ říká s úsměvem Lucie Trnková, ředitelka Pečovatelské služby Praha 6. „Všechno jsou to zajímavé knihy, mezi seniory o ně bude nepochybně zájem,“ dodává.

Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout zde.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024