Jubilejní břevnovské posvícení rozvonělo předpolí kláštera

Nejen nové pouťové atrakce, ale především pestrý kulturní program a množství libě vonících lahůdek přilákalo na podzimní břevnovské posvícení rekordní počet návštěvníků, který každým rokem stoupá.
Hlavní foto

Letos se opět do předpolí kláštera přišlo během víkendu bavit přes 30 tisíc lidí. Posvícení už popatnácté zorganizoval Spolek břevnovských živnostníků s pomocí Městské  části Praha 6.

„Každý rok se snažíme program vylepšit a udělat pro návštěvníky co nejzajímavější. Jsme rádi, že na pódiu můžeme dát prostor břevnovským souborům nebo školám, jejich představení patří vždy k těm vydařeným a oblíbeným,“ řekl za Spolek živnostníků Tomáš Hudera.
„Je báječné, že se podařilo udržet tuto tradici už patnáct let“, domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Návštěvníky posvícení letos potěšila staročeská vesnička, dobové trhy či pouťové atrakce. Ohnivá show a závěrečný ohňostroj dodaly letošnímu 15. posvícení správnou jiskru. Většina návštěvníků posvícení zavítala také do baziliky sv. Markéty, kde probíhaly bezplatné prohlídky.

Z historie posvícení
Posvícení je připomínka - výroční oslava dne, kdy byl vysvěcen břevnovský kostel a začal sloužit svému účelu. První zprávy o vysvěcení kostela se vztahují ke 14. lednu roku 993. Avšak v průběhu staletí může dojít k novému vysvěcení kostela z různých důvodů. Stalo se tak i v případě břevnovského kostela. Za sedmileté války, kdy byl klášter obsazen Francouzi, Sasy a Prusy, zde byl v roce 1757 zřízen po několik měsíců lazaret a zemřelo tady 2,5 tisíce Prusů, kteří byli pohřbeni na louce za klášterní sýpkou (dnes louka „prajzovka“). Kostel, který rovněž sloužil jako nemocnice, bylo nutné po odchodu pruského vojska celý vyčistit a znovu vysvětit. To vykonal 9. října 1757 světící biskup pražský, hrabě Valdštejn a od té doby se v Břevnově drží toto nové posvícení, které od roku 1994 organizuje Spolek Břevnovských živnostníků a podnikatelů (dnes Spolek břevnovských živnostníků), pod záštitou a s podporou Městské části Praha 6.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024