Jiří Menzel má v Praze 6 pamětní desku

Pamětní deskou na domě v ulici Na Valech vzdala Praha 6 hold oscarovému režisérovi, herci a spisovateli Jiřímu Menzelovi. Ten zemřel 5. září před dvěma lety ve věku 82 let a na této adrese žil bezmála čtvrt století.

Hlavní foto

Na desce od autorů Jana Dvořáka a Radko Šťastného je portrét režiséra a silueta Oscara, kterou uděluje americká Akademie filmového umění a věd. Menzel ho obdržel v roce 1967 za snímek Ostře sledované vlaky, který natočil podle románu Bohumila Hrabala.

„Pro mě je to ten Jirka, jak já ho znám. A ten Oscar tam mi přišel důležitý,“ komentovala Olga Menzelová podobu desky, jejíhož výběru se sama účastnila jako jedna z porotců soutěže. „Jirka Prahu 6 miloval, toto místo pro něj bylo důležité,“ dodala vdova po významném umělci.

Slavnostního odhalení se zúčastnili představitelé městské části Prahy 6, členové rodiny, i významné osobnosti z řad divadelního a filmového světa. Mezi nimi například herec Viktor Preiss, Jiří Suchý, Petr Brukner, režisér Jan Hřebejk. „Děkuji, že jste všichni přišli zavzpomínat na Jirku Menzela, úžasného režiséra, ale především úžasného člověka, který měl krásný smysl pro humor a spoustu dalších laskavých vlastností,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.“

„Mám rád všechny jeho filmy a při rychlém výčtu jsem byl sám překvapený, kolik jich je, počínaje Skřivánky na niti a Ostře sledovanými vlaky až k poslednímu výraznému filmu Obsluhoval jsem anglického krále. A mezitím je plejáda skvělých filmů, které se staly součástí českého kulturního dědictví,“ komentoval význam Menzelovy osobnosti Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 pro oblast kultury.

Jiří Suchý zavzpomínal na režijní působení Jiřího Menzela v divadle Semafor, na společnou filmovou práci, i na společné přátelství. „Jan Werich říkal, že rozděluje přátele na ty, které má rád a na ty, které má rád, ale na prázdniny by s nimi nejel. Já jsem jeho víru přijal, a když Jiří přišel s nápadem, že spolu strávíme prázdniny ve Francii, tak jsem jel rád.“

Soutěž na podobu desky připravila městská část Praha 6. Komise vybírala vítězný návrh z pěti. Za realizaci Praha 6 zaplatila 120 tisíc korun.

Jiří Menzel se narodil 23. února 1938 v rodině publicisty, spisovatele a dramaturga animovaných filmů Josefa Menzela. Na pražské Filmové a televizní fakultě (FAMU) studoval v letech 1958 až 1962 u Otakara Vávry v ročníku mimo jiné s Věrou Chytilovou a Evaldem Schormem. Menzelovou první samostatnou profesionální režií byla adaptace Hrabalovy povídky Smrt pana Baltazara ve filmu Perličky na dně z roku 1965. Následovaly „hrabalovské“ filmy jako Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále a komediální snímky jako Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Poslední film natočil Menzel v roce 2013, a to komedii Donšajni.

V roce 1996 dostal Menzel za dlouholetý umělecký přínos českému filmu Českého lva, v roce 2003 na Filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo a v září 2019 se stal čestným občanem hlavního města Prahy. Průkopník české filmové nové vlny obdržel mimo jiné Cenu Vladislava Vančury, medaili Za zásluhy a oceňovaný byl rovněž v zahraničí.