Jídlo a kultura spojí národy na Festivalu ambasád

Chcete vyzkoušet chutě ze všech koutů světa? Seznámit se s kulturou pěti desítek zemí? Vydejte se v sobotu 4. června na Kulaťák na Festival ambasád a ochutnejte svět.

Hlavní foto

5. ročník Festivalu Ambasád Food & Culture se na Vítězné náměstí po dvouleté přestávce vrací v plné síle. Na letošním ročníku se představí 46 zemí všech kontinentů především svojí kuchyní, kulturním programem i jako zajímavá destinace pro turistiku. Do festivalu se letos zapojí šest zemí, které se prezentují poprvé – Japonsko, Indie, Ázerbájdžán, Súdán, Myanmarský svaz a Tanzanie i s ostrovem Zanzibar. Co do počtu zúčastněných zemí jde o zcela výjimečnou akci.

 Dokonalou autenticitu akce garantuje to, že prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory. Na stáncích jednotlivých zemí budou připraveny originální pokrmy, často za účasti známých kuchařů, v ojedinělých případech se na přípravě podílí i sami velvyslanci či jejich manželky. Veškerá nabídka je přizpůsobená myšlence Farmářských trhů přinést kvalitní suroviny pro kvalitní gastronomii.

„Návštěvníci, kterých v předchozích ročnících obvykle dorazilo na akci kolem 15 tisíc, vědí, že budou moci ochutnat nepřeberné množství pokrmů většinou velmi typických pro dané země. K mání budou i rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty. Kromě toho je naplánován i bohatý program, kterého se zúčastní umělci vybraných zastoupených zemí,“ popisuje místostarosta Prahy 6 Jan Lacina. Součástí festivalu je i tradiční Trh na Kulaťáku, který bude jako každou sobotu probíhat od 8 do 14 hodin. Návštěvníci proto nepřijdou o možnost zakoupit farmářskou produkci, květiny, občerstvení a další produkty, na které jsou u běžných trhů zvyklí.

Během kulturního programu, který organizátoři naplánovali až do 20 hodin, se představí soubory z 12 zúčastněných zemí na Festivalu ambasád. S kulturou se tedy vydáme od slovenských sborů přes zahájení českých bubeníků, po hry na tradiční mongolský nástroj. Představí se Mariachi z Mexika i folková skupina z Polska. Nebude chybět vystoupení Ukrajiny, Moldávie, Kosova, Thajska, Indonésie, Malajsie, Ázerbájdžánu, Rumunska. Odpoledne také proběhne krátký koncert skupiny United Flavour Sound System, která servíruje moderní mix reggae, hip hopu a r’n’b a world music.

 Pořadateli Festivalu ambasád jsou Praha 6 a spolek Farmářské Trhy, organizátor Trhů na Kulaťáku.  „Kvůli pandemii Covidu-19 jsme bohužel 2 roky nemohli Festival ambasád pořádat. Proto letošní ročník zaměřujeme navíc na podporu a prezentaci turistického ruchu, aby se po covidových vlnách oživilo cestování mezi světem a Českou republikou. Jídlo a kultura spojují národy,“ říká Pavel Šťastný, předseda pořádajícího spolku.

Vysokou prestiž tohoto eventu potvrzují i záštity Jiřího Růžičky, 1. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR, Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Jana Lipavského, ministra zahraničních věcí ČR, a Vladimíra Dlouhého, prezidenta Hospodářské komory ČR.

Partnery festivalu jsou Letiště Praha a Diakonie ČCE - Středisko humanitární a rozvojové spolupráce. Dalšími partnery jsou kurýrní služba Airway a Plechárna Design Factory. Českou republiku bude prezentovat Czech Tourism. Charitativní stánek bude mít Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Seznam účastníků Festivalu ambasád - Food and Culture:

Země s velvyslanectvím v České republice:  Afghánistán / Alžírsko / Argentina / Arménie / Ázerbájdžán /Bosna a Hercegovina / Bulharsko / Filipíny / Gruzie / Ghana / Indie / Indonésie / Japonsko / Jemen / Kosovo / Kazachstán / Korejská lidově demokratická republika / Libye / Malajsie / Maroko / Mexiko / Moldávie / Mongolsko / Myanmar / Nigérie / Norsko / Palestina / Peru / Polsko / Portugalsko / Rumunsko / Srbsko / Slovensko / Slovinsko / Sýrie / Jihoafrická republika / Thajsko / Tunisko / Ukrajina / Vietnam

 Země bez stálého diplomatického zastoupení v České republice:

Pobřeží slonoviny / Súdan / Sultanát Oman / Taiwan / Tanzánie - Zanzibar /

 Partnerské město Prahy 6 / Bayreuth - Německo